Την ώρα κατά την οποία στην Ελλάδα οι μισθοί και οι συντάξεις κατακρημνίζονται, στη Γερμανία, οι αυξήσεις στους μισθούς, τη χρονιά που πέρασε υπερκάλυψαν τον πληθωρισμό. >>>
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Εάν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός ο οποίος έφτασε το 2,3%, τότε η πραγματική αύξηση ήταν της τάξης του 1,1%.
Τα ποσοστά αυτά ακολούθησαν το ελάχιστα υψηλότερο (1,5%) επίπεδο πραγματικής αύξησης μισθών κατά το 2010. Επιπλέον, όπως σημειώνει η γερμανική υπηρεσία, ακόμα και αυτά τα στατιστικά είναι εν μέρει παραπλανητικά καθώς στην εξέλιξη των μισθών συνυπολογίζονται και τα διάφορα πριμ που δίνονται (π.χ. παραγωγικότητας) εκτός των βασικών μισθών.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στη χώρα, η ένωση των μεταλλουργών IG Metall, διαπιστώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 οι πραγματικοί μισθοί παρουσίασαν και στατιστικά στασιμότητα για πρώτη φορά μετά το 2009. Το ίδιο συνδικάτο διεκδικεί αυξήσεις 6,5% που θα ισοδυναμούν με πραγματική αύξηση του εισοδήματος κατά 4,5% καθώς προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2% τη φετινή χρονιά.
Να σημειωθεί επίσης πως η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 20,5% την περίοδο 2010-2011 (11,5% και 9% αντιστοίχως) σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής Deutsche Bank. Αλλά και ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ την ίδια διετία ανήλθε αθροιστικά στο 6,5%.