Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι από τα 500 πιο διαδεδομένα σκευάσματα, τα 243 φθάνουν στην εγχώρια αγορά με το σταγονόμετρο, κάτι που προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς. >>>Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, αντιγριπικά εμβόλια, ακόμη και φάρμακα κατά του καρκίνου λείπουν από τα ράφια τους, γεγονός που τους κάνει να μιλούν για κίνδυνο της δημόσιας υγείας.
Στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση προκαλείται εξαιτίας του μεγάλου περιθωρίου κέρδους που αφήνουν οι εξαγωγές σκευασμάτων στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί σταθερά ισχυρό κίνητρο στους φαρμακαποθηκάριους. Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθηκάριοι αποδίδουν το πρόβλημα των ελλείψεων στην περιορισμένη διάθεση σκευασμάτων από τις μητρικές εταιρείες στις θυγατρικές, καθώς η οικονομική κρίση εγείρει ζητήματα επισφάλειας.
Στο μεταξύ, κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο τα φαρμακεία στην περιφέρεια, ύστερα από απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ανοιχτά θα παραμείνουν σε Αθήνα και Πειραιά.