dora thessaloniki 20120201_01«Η Θεσσαλονίκη έχει μέλλον. Λαμπρό μέλλον. Και η Συμμαχία θα δουλέψει σκληρά να το στηρίξει, μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. >>>

Πρόσθεσε για τη Θεσσαλονίκη ότι «ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθησή της. Απαλλάσσεται απ’ το βάρος της Αθήνας». Αναφέρθηκε στην Εγνατία οδό που βοηθά την πόλη να «βασιλεύσει», όπως είπε, «σε μια τεράστια περιοχή». Αναφέρθηκε στην αποπεράτωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης(«για την οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή η Δημοκρατική Συμμαχία»), στο μετρό και τα άλλα έργα που «θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη πιο λειτουργική».

dora thessaloniki 20120201_02Υποστήριξε πως επί υπουργίας της, απέδειξε με αγώνες τι μπορεί να κάνει για τη Μακεδονία: «Για πρώτη φορά πετύχαμε να υπάρξει γενικής αποδοχής εθνική πολιτική έναντι των Σκοπίων.  Ένα ενιαίο, εσωτερικό, πολιτικό μέτωπο. Για πρώτη φορά οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στους δικούς μας αγώνες, μίλησαν με μία φωνή. Και είπαν: “Δεν έχει ΝΑΤΟ, δεν έχει Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Γκρουέφσκι αν το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν επιλυθεί”. Και τώρα σας λέω τούτο: Χάγη ή μη Χάγη αυτή είναι η ελληνική πολιτική. Αυτή είναι η συμμαχική πολιτική. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πολιτική».

Χαρακτήρισε «πιο κρίσιμες εβδομάδες της μεταπολιτευτικής περιόδου» τις μέρες που έρχονται. Υποστήριξε πως στόχος της διαπραγμάτευσης για το psi πρέπει να είναι “να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και να δώσει και πάλι στους Έλληνες την ευκαιρία να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους”.

Κάλεσε την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτήν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει τα 3 αυτά κόμματα  αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών στα οποία επιδίδονται. Οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και την υπονόμευση  της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν», είπε.

dora thessaloniki 20120201_03Πρόσθεσε πως λαμβάνονται μέτρα όπως η εφεδρεία, «που ταλαιπωρούν, στοιχίζουν και δεν αποδίδουν, ενώ διαγράφονται μετά στα γρήγορα με τη διαπίστωση ότι «έκλεισαν τον κύκλο τους». Έκανε λόγο για φορολογικά νομοσχέδια που εισάγονται ένα το μήνα, για «κλειστά επαγγέλματα ανοιγοκλείνουν», για πολιτικούς που «φλυαρούν περί δημοσίων υπαλλήλων ενώ διαλύουν τη διοίκηση και αδιαφορούν για το ενάμιση εκατομμύριο των νέων και παλιών ανέργων του ιδιωτικού τομέα».

Υποστήριξε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την υπαγωγή και των ομολόγων που κατακρατεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο «κούρεμα», την αποπληρωμή των, περίπου, 7 δισ. που το δημόσιο χρωστάει στους ιδιώτες.

Για το κόμμα της είπε πως, τα μέλη του πλησιάζουν, ήδη, τα 20.000. Ειδικά για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε πως, στο παρελθόν, έδιναν μόλις 5% στον υποψήφιο του κόμματος, κ. Γιαννουλάκη, ενώ πήρε 18%, με τέσσερις μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. «Τα διάφορα γκάλοπ που εμφανίζουν τη Συμμαχία με ποσοστά κάτω του 3%, όπως στην Κρήτη,  θα τα πάρει ο αέρας, μαζί με την αξιοπιστία αυτών που τα οργάνωσαν, το βράδυ των εκλογών», ισχυρίστηκε!

dora thessaloniki 20120201_04Ως θεσμικές αλλαγές πρότεινε τη μείωση των βουλευτών σε 200, την επιβολή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων(περιλαμβανομένων αυτών που καταργήθηκαν), περιορισμό της χρηματοδότησής τους κατά 50%, άλλο νόμο περί ευθύνης υπουργών που να ελέγχονται και να δικάζονται οι βουλευτές με τρόπο όμοιο με τους λοιπούς πολίτες.

Καταλόγισε ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της χώρας(«άρχισε η παρέλαση στην πασαρέλα των υποψήφιων αρχηγών, οι οποίοι είτε δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο και δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, είτε το διάβασαν αλλά δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, φορολογώντας απλώς ανηλεώς  τον κόσμο»), λαϊκισμό (χωρίς να πει τη λέξη) στον Αντώνη Σαμαρά(«το κόμμα του κ. Σαμαρά-γιατί αυτό είναι η σημερινή Ν.Δ.-είπα ότι μετά από δύο χρόνια «αντιμνημονιακού αγώνα», μετέχει μεν στην κυβέρνηση –και μάλιστα δια των δύο αντιπροέδρων της – αλλά ισχυρίζεται ότι δεν συγκυβερνά»), υποστήριξε πως το ΚΚΕ «κινείται στα όρια του νόμου», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και  ο κ. Τσίπρας ειδικεύονται σε διάφορες παραλλαγές ανευθυνότητας» και η συμπαθής –όπως τη χαρακτήρισε- Δημοκρατική Αριστερά «προτιμάει τις γενικόλογες τοποθετήσεις για ‘κοινωνικό κράτος’ και ‘Ευρώπη των λαών’».