Έκτακτα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. >>>

Έτσι, από σήμερα τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική επικράτεια. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μας... λείπουν, ήδη, τρία γιγαβάτ. Μάλιστα, το σύστημα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού!

Για ποιο λόγο μείναμε από ενέργεια; Ένας συνδυασμός γεγονότων μας έφθασε σε αυτό το σημείο:
  1. -Σταμάτησαν να μας δίνουν ρεύμα Βουλγαρία(από την περασμένη Παρασκευή) και Σκόπια (από τη Δευτέρα).
  2. -"Έπεσαν" οι λειτουργίες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, για να να διαφυλαχθούν υδάτινα αποθέματα, που είναι ήδη χαμηλά, για το καλοκαίρι.
  3. -Υπάρχουν προβλήματα στην Τουρκία με τον αγωγό φυσικού αερίου. Περιμένουμε δυο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, με καράβια, στη Ρεβυθούσα. Έως τότε ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου κάλεσε τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να περιορίσουν την κατανάλωση.
  4. -Οι χαμηλές θερμοκρασίες των περασμένων ημερών, έφεραν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που, πλέον, ζεσταίνονται με έιρ κοντίσιον, θερμοσυσωρευτές και θερμοπομπούς, λόγω της ακρίβειας στην αγορά πετρελαίου.
Να μην ξεχνάμε ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η πρώτη φάση αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα (και ο νοών, νοείτο...)

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξαγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, μέσω του προγράμματος "Ήλιος".

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τελικά...