Markaris_680Τη διέξοδο που αναζητά η ελληνική κοινωνία για να βγει από την κρίση είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με βασικό ομιλητή το γνωστό συγγραφέα κ. Πέτρο Μάρκαρη. >>>

Τη συζήτηση, που έγινε με αφορμή το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της κρίσεως του κ. Πέτρου Μάρκαρη, "Περαίωση", άνοιξε ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "αν όλοι κάνουμε το καθήκον μας και αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας και στους άλλους, τότε ό,τι μας πληγώνει μπορεί να εξουδετερωθεί, να "περαιωθεί". Έτσι, η "περαίωση" γίνεται αλληγορία και μας καλεί να "περαιώσουμε" τον ατομικό και συλλογικό κακό μας εαυτό. Να "περαιώσουμε" το παρελθόν και το φθαρμένο παλιό αναζητώντας, διεκδικώντας και δουλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο".

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε επίσης ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε τα βασικά. "Θα πάμε μπροστά αν επιστρέψουμε στα βασικά και αυτονόητα, που είχαμε ως κοινωνία, ξεχάσει. Ποια είναι αυτά; Αίσθηση καθήκοντος. Τίμια προσπάθεια με προσμονή ανάλογου οφέλους. Σεβασμός στον άλλο και στο δημόσιο αγαθό.Επιστροφή στην κοινωνική ευθύνη και στο μέτρο."

Κλείνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε την ελληνική κοινωνία να φτιάξει παραδείγματα. "Δεν αρκεί να τιμωρούμε τους φοροφυγάδες. Ήρθε η ώρα να επιβραβεύουμε εκείνους που κάνουν το καθήκον τους. Αυτή η κοινωνική επιβράβευση πρέπει πλέον να γίνει ορατή".

Ο κ. Μάρκαρης, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι "δεν αρκεί μόνο το χρήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και ένα δυναμικό πολιτισμικό κίνημα που θα στηρίξει τις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους".

"Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα, με υψηλό, όμως, πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο, που είχε διαμορφώσει τον δικό της "πολιτισμό της φτώχειας", σε αντίθεση μεσήμερα, που φθάνουμε στη φτώχεια χωρίς αξίες". Σχολιάζοντας, δε, ότι αυτή είναι μια παράμετρος που κανείς δεν αναφέρει, εξέφρασε την απορία του για τη σιωπή των ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ανέφερε ότι από την έναρξη της κρίσης μιλούν δημόσια μόνο πολιτικοί και οικονομολόγοι.

Επιβεβαιώνοντας την αλληγορία που κρύβει ο τίτλος του μυθιστορήματός του, ο κ. Μάρκαρης σημείωσε ότι "θα μπορούσε να νοηθεί ως μια περαίωση ζωής, της περιόδου από το 1975 και έως σήμερα" και χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή ως "πυρήνα διαφθοράς" για τη σύγχρονη κοινωνία, εφόσον "πρόκειται για ανεύθυνη συμπεριφορά του πολίτη απέναντι στη χώρα του". "Πώς όταν ο ίδιος πολίτης φοροδιαφεύγει, ταυτόχρονα απαιτεί από τη χώρα να κάνει τα μέγιστα για εκείνον;" σχολίασε.

Στην εκδήλωση, ο κ. Κουμουτσάκος διάβασε και χαιρετισμό του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hans-Gert Pöttering, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις δύσκολες στιγμές που περνά. Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κρίση μια πρόκληση για όλους, υποστήριξε ότι αποτελεί ευκαιρία για να βγει πιο ενισχυμένη και ισχυρή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι άδικο να κατηγορούμε μόνο την Ελλάδα για την παρούσα κατάσταση, εφόσον όλοι οι Ευρωπαίοι παρέβλεπαν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αποδείξουν στην παρούσα συγκυρία τη στήριξή της προς τον ελληνικό λαό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η βραβευμένη συγγραφέας κα Άλκη Ζέη, η οποία στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των δασκάλων που παρακάμπτοντας τα εμπόδια που προκύπτουν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνεχίζουν αφοσιωμένοι το λειτούργημά τους, χωρίς να περιμένουν σε αντάλλαγμα καμία αναγνώριση ή επιβράβευση.