Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά παντός υπευθύνου, για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) άσκησε η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος μοναχών! >>>

Η υπόθεση αφορά απάτη ύψους 17 εκ. ευρώ με βασική πρωταγωνίστρια την ηγουμένη της Μονής Αναστάσεως του Κυρίου Εμμαούς στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και δύο πνευματικούς. 

Η δίωξη από την Εισαγγελία ασκήθηκε αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος των ελεγκτών του πρώην ΣΔΟΕ, στο οποίο εμφανίζονται εμπνευστές της απάτης δυο μοναχές και ένας δικηγόρος. 

Όπως διαπιστώθηκε, οι καλόγριες έπειθαν τους πιστούς να παίρνουν τραπεζικά δάνεια κυρίως από τη Marfin Bank, για την αγορά ακινήτων τα οποία -υποτίθεται ότι θα- αποπλήρωνε το Μοναστήρι. Σύμφωνα με τη δικογραφία που βασίστηκε στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι εκπρόσωποι του μοναστηριού, και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος μοναχός, που είναι πνευματικός της μονής, ένας νεότερος μοναχός, που είχε τοποθετηθεί οικονομικός διαχειριστής του, η ηγουμένη και ακόμη μία μοναχή, η οποία όμως δεν ζει πλέον στο μοναστήρι, κατηγορούνται πως το συγκεκριμένο διάστημα προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων από ιδιώτες, η αξία των οποίων ήταν ιδιαίτερα μικρή.
 
Στη συνέχεια φέρονται ότι λάμβαναν τραπεζικά δάνεια πολύ μεγαλύτερων ποσών, καταφέρνοντας με τη συνεργασία εκτιμητών τραπεζών και υπαλλήλων να εμφανίσουν κατά πολύ υψηλότερη την αξία των αγορασθέντων ακινήτων. Μάλιστα κατηγορούνται, όπως φαίνεται από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ότι έλαβαν δάνειο 35 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αποπλήρωσαν όλα τα υπόλοιπα. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών είχαν μπει 30 συμβόλαια αγορών ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αντίστοιχες λήψεις δανείων.
 
Η δικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέσω της συγκεκριμένης «κομπίνας» το μοναστήρι και οι τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια ζημιώθηκαν σε ποσό που φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως φαίνεται και από τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.  

Οι έρευνες οδήγησαν σε off shore εταιρία στη Λιβερία απ’ όπου εκταμίευαν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του μοναστηριού και ξέπλεναν έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παλιά γνώριμη της Δικαιοσύνης η ηγουμένη
Η ηγουμένη του μοναστηριού έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στο τριμελές πλημμελειοδικείο για παράνομη κατάληψη και παράλληλη εκχέρσωση δάσους, που αφορά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από το μοναστήρι και ανήκουν σ’ αυτό.
 
Η έρευνα για την υπόθεση είχε γίνει με αφορμή την αποστολή της απόφασης της διευθύντριας Δασών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι του μοναστηριού έχουν χτίσει αυθαίρετα κτίσματα σε έκταση δύο στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένη δασική. Μάλιστα είχαν κινηθεί οι διαδικασίες με παράδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων. «Προέβη σε παράνομη κατάληψη, εκχέρσωση και αλλαγή χρήσης δημόσιας δασικής έκτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση της διευθύντριας Δασών.
 
Το μοναστήρι πάντως, μετά την έκθεση διοικητικής αποβολής, παρέδωσε τον συγκεκριμένο χώρο στο δημόσιο, όπου ανήκει, και αναμένεται στο δικαστήριο να κατατεθεί και το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Μάλιστα, επειδή κατηγορείται και για εκχέρσωση, ζητήθηκε να υποδειχτεί ο χώρος, τον οποίο οι υπεύθυνοι του μοναστηριού γέμισαν με φυτά.

Από το 2008 ερευνά ο εισαγγελέας
Η έρευνα παραγγέλθηκε από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Γιώργο Μπόμπολη,  το Νοέμβριο το 2008, ύστερα από όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου. Όπως είχε υποστηρίξει, μέσω του συγκεκριμένου μοναστηριού γινόταν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
 
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε πως το μοναστήρι είχε επενδύσει στην εταιρεία συμμετοχών «Ρούμπικον», που χτύπησε κανόνι εξαπατώντας εκατοντάδες επενδυτές, ενώ ο ιδιοκτήτης της, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκες, ακόμη αναζητείται.