perifereiako_simboylio_pesy_pkm_aftodioikisiΗ απορρόφηση των δράσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Αφορμή επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου κι επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατία Οικολογία Συμμετοχή (ΔΗΜ.Ο.Σ.), Ασημίνας Ξηροτύρη. >>>

 

Στην επερώτησή της η κ. Ξηροτύρη ζητά να μάθει πού βρίσκεται σήμερα  η συμβασιοποίηση και η απορρόφηση των προγραμμάτων, τι γίνεται με τις κατανομές δράσεων από τα αρμόδια υπουργεία, ποιες οι ενέργειες της περιφέρειας προς τις κεντρικές Διαχειριστικές Αρχές και αν υπάρχει προγραμματισμός για ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων.

Η κ. Ξηροτύρη χαρακτηρίζει “αδικαιολόγητη και καταστροφική  για την εποχή που ζούμε” την καθυστέρηση που παρατηρείται στην συμβασιοποίηση και στην απορρόφηση των πόρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στους κρίσιμους τομείς: την  «Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού»,  την  «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», το «Περιβάλλον, Ποιότητα ζωής και αειφόρο Ανάπτυξη» και τη  «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Υποστηρίζει πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της και η Διαχειριστική αρχή Κεντρικής Μακεδονίας “αδυνατούν ακόμη να συγχρονισθούν και ανατρέψουν την μέχρι σήμερα κατάσταση των καθυστερήσεων”.