Με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2011 η ΕΡΤ. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Λάμπη Ταγματάρχη, τα κέρδη ήρθαν χάρη στην >>>
εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φορέα -κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν αθρόες διακοπές συμβάσεων εργασίας, βάσει των ισχυουσών διατάξεων για το Δημόσιο- ενώ επισήμανε ότι το πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί κατά το 2012, περαιτέρω, στα 68 εκατ. ευρώ, κυρίως από την επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών και τις περικοπές στο κόστος προγράμματος.

Τα κονδύλια από τα ανταποδοτικό τέλος το 2011, καθώς και τα έσοδα από τις διαφημίσεις κινήθηκαν περί τα 314 εκατ. ευρώ, έναντι 333 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ η εταιρεία εμφανίζει καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 50,5 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτών οι υποχρεώσεις προς τρίτους μαζί με τα δάνεια προς τις τράπεζες, διαμορφώθηκαν το 2011 σε 71 εκατ. ευρώ, έναντι 125 εκατ. ευρώ το 2010.

Οι εκτιμήσεις για το 2012, είναι θετικές, αφού αναμένεται ότι οι υποχρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω στα 65 εκατ. ευρώ, ωστόσο επισημαίνεται ότι ακόμα είμαστε στην αρχή ενός ιδιαίτερα αβέβαιου οικονομικού έτους.

Όπως αναφέρθηκε αναμένεται να εξοικονομηθούν χρήματα το 2012 από την επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων 0,3 εκατ. ευρώ, επαναπροσδιορισμό και εξορθολογισμό των κυκλωμάτων, κατά 0,8 εκατ. ευρώ, μεταφορά των λειτουργικών μονάδων από την Κατεχάκη στην Ρηγίλλης, κατά 03 εκατ. ευρώ, αναδιοργάνωση καναλιών κατά 4,5 εκατ. ευρώ και κλείσιμο ενεργοβόρων πομπών κατά 0,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις κινήσεις αυτές ανέρχεται στα 6,8 εκατ. ευρώ.

Κι άλλες περικοπές προσωπικού
Ο κ. Ταγματάρχης παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές("μέσω αξιολογήσεων", είπε, τις οποίες θα κάνουν οι γενικοί διευθυντές των τμημάτων. Τα κριτήρια θα είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, το αν πρόκειται για πρόσωπο με αναπηρία, καθώς και το αν η εργασία στην ΕΡΤ είναι μοναδική για τον εργαζόμενο).

Ειδικά για τους συμβασιούχους είπε ότι, από τους 800, θα φύγουν οι 350.

Ποια κανάλια καταργούνται
Ανακοίνωσε την κατάργηση -ουσιαστικά- των ψηφιακών καναλιών Σινέ+, Σπορ+, info+, αλλά και του Πρίσμα+, ενός τηλεοπτικού σταθμού που δημιουργήθηκε για τα άτομα με αναπηρία και στον οποίο διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κυρίως από κονδύλια της Ε.Ε.

Το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" παραμένει υπό επιτήρηση.