Με αφορμή την έκδοση του καινούργιου βιβλίου «Περαίωση» (εκδόσεις Γαβριηλίδη), το δεύτερο από τη σειρά «Τριλογία της Κρίσης», οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνουν μια βραδιά συζήτησης με τον Πέτρο Μάρκαρη, δίνοντας τη δυνατότητα >>>
στο αναγνωστικό κοινό να συνομιλήσει με τον εκλεκτό συγγραφέα. Την παρουσίαση θα κάνει η επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ Ελένη Παπάζογλου, ενώ συμμετέχει η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθηκών Καλαμαριάς.


Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» (Ν. Πλαστήρα 14, Καλαμαριά). 

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Πόλη την πρωτοχρονιά του 1937. Εκεί πέρασε τα εφηβικά χρόνια του. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα από το 1964. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και δούλεψε για πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με το έργο του «Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο». Ακολούθησαν τα έργα «Το Έπος του Βασιλιά Υμπύ» (1972), «Οι Φιλοξενούμενοι» (1981), «Όπως και τ' Άλογα» (1986) και το τηλεοπτικό έργο «Τυχαίο Πάθος» (1988). 

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση, κυρίως έργων του Μπρεχτ (Η Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της, Βίος του Γαλιλαίου, Άνοδος και Πτώση του Γ' Ράιχ, Βάαλ, Οι Γάμοι των Μικροαστών, Ιστορίες του Κυρίου Κόυνερ, Ποιήματα - Επιλογή), αλλά και των Πέτερ Βάις (Η Ανάκριση), Γκρέοργκ Μπύχνερ (Βόιτσεκ), Φρανκ Βέντεκιντ (Λούλου), Άρτουρ Σνίτσλερ (Γαϊτανάκι) και Φραντς Ξαβέρ Κράιτς (Ούτε Κρύο Ούτε Ζέστη και Αγρότες Πεθαίνουν).

Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του Μέρες του '36, Μεγαλέξανδρος, Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού και Το Βλέμμα του Οδυσσέα. Έγραψε τα σενάρια των τηλεοπτικών σειρών Ιστορίες Μυστηρίου και Φαντασίας, Μια Γυναίκα από το Παρελθόν. Η τρίτη τηλεοπτική σειρά που έγραψε, η Ανατομία Ενός Εγκλήματος, απ' όπου βγήκε και το ομότιτλο βιβλίο, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μια σειρά δοκιμίων του πάνω στο έργο του Μπρεχτ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιθάκη» με τίτλο Ο Μπρεχτ και ο Διαλεκτικός Λόγος. 

Γράφει στα ελληνικά, τούρκικα και γερμανικά. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του «Νυχτερινό Δελτίο», «Άμυνα ζώνης», με τα οποία έγινε γνωστότερος, και «Ο Τσε αυτοκτόνησε» έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο του 2008 τοποθετήθηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Έργα του επίσης: «Παλιά, Πολύ Παλιά» (2008) και «Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» (2010), το πρώτο της σειράς «Τριλογία της Κρίσης».