Έρευνα για την οικιακή χρήση και τη σπατάλη του πόσιμου νερού στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας θα εκπονήσει μέσω ερωτηματολογίων για πρώτη φορά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. >>>

Στόχος είναι να καταγραφούν οι καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση του νερού και να ευαισθητοποιηθούν, προκειμένου να περιοριστεί το εκτεταμένο φαινόμενο κατασπατάλησής του. 

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρόβλημα της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι καταγεγραμμένες γεωτρήσεις ξεπερνούν τις 35.000! Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 10.000 παράνομες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον www.agelioforos.gr, η παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων στις παραμεσόγειες χώρες κατά περίπου 30% τα τελευταία χρόνια (σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού) δημιουργεί ελλειμματικές καταστάσεις σχετικά με το νερό. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη είναι τα φαινόμενα των εκτεταμένων καθιζήσεων και εδαφικών υποχωρήσεων λόγω της πτώσης της στάθμης των υδροφορέων (ΒΙΠΕΘ Θεσσαλονίκης, δήμος Θερμαϊκού, δυτική Χαλκιδική κ.λπ.), αλλά και της δραματικής αύξησης του βάθους άντλησης νερού από γεωτρήσεις (πλέον βάθη 500 μέτρων είναι συνηθισμένα), που συνεπάγεται άλλωστε και τεράστιο κόστος.

Ήδη έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες, που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι, ότι η μέση ετήσια παγκόσμια κατανάλωση πόσιμου νερού είναι περίπου 1.385 κυβικά μέτρα ανά άτομο, την ώρα που η Ελλάδα έχει κατανάλωση περίπου 2.300 κ.μ., με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σπάταλες χώρες στην κατανάλωση νερού.