Συγκέντρωση, κατά της νομοθετικής ρύθμισης που είναι κρυμμένη κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ κρατών, της γνωστής ως ACTA, οργανώνεται αύριο, Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. >>>

 

Η ACTA είναι μια συμφωνία που, ουσιαστικά, μετατρέπει τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ιδιωτική αστυνομία, η οποία μας παρακολουθεί όλους και επεμβαίνει χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας!

Η ACTA δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο. Η συμφωνία επί της ουσίας, καθιστά τους παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου – ακόμα και κατηγορούμενοι – οι πάροχοι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.

Οι πάροχοι μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει “παραβατική” συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται να τον “πετάνε” έξω από το δίκτυό τους.

Το περίεργο με την ACTA είναι ότι όπως λένε όσοι την έχουν μελετήσει προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να περάσει νόμους μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ και θα ισχύει σε όλες τις χώρες!

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, οι χώρες που συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Σύντομα θα υπογράψουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.

♦ Η ACTA φέρνει μεγάλης... κλίμακας και σκληρές ποινικές κυρώσεις, χωρίς να....
αποσαφηνίζονται το εύρος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
♦ Η ACTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη χρήση οικονομικών γενόσημων φαρμάκων, ώστε να προστατευθούν μεγάλες εταιρείες, σε βάρος όλων μας.
♦ Η ACTA παρακάμπτει τη Δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε μια παράλληλη νομοθετική διαδικασία, την οποία οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μας, ως εκπρόσωπο δικοί μας και όχι μεγάλων εταιρειών, θα έπρεπε να καταδικάσουν.
♦ Τέλος η επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη.

Αύριο θα γίνουν διαμαρτυρίες σε πάνω από 230 πόλεις, σε δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι τη Βουλγαρία κι από τη Σουηδία μέχρι τη Μάλτα.

Στην Ελλάδα, οι συγκεντρώσεις ξεκινούν στις 17:00, στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα)
  • Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη)
  • Πλατεία Γεωργίου (Πάτρα)

Η αντίθεση στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA αυξάνεται. Πάνω από 1.500.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει στο Avaaz εναντίον της.