Αποψη: Του Γιάννη Χατζηιωαννίδη


Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι μυστικές υπηρεσίες της Δυσης πήραν φωτιά. Οι πληροφορίες ελεγαν πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφερόταν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Η Τουρκική κυβέρνηση επισήμως το διέψευσε, αλλα οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Η εντονη φημη που εχει ξεσπάσει πώς ο ισχυρος ανδρας της Τουρκίας, πάσχει απο σοβαρη μορφη καρκίνου, ενισχυσει τα σενάρια της διαδοχής του. 
Τα γάλοπ δίνουν και παίρνουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιά θα ειναι η επόμενη ημέρα, και αν τελικά η κατασταση της υγειας του Ερντογάν ειναι τοσο σοβαρή που πρέπει να αποχωρησει. 

Το πιο βασικό δείγμα πάντως, φανερωενει την δημορτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού. Το 1/ 3 των φηφοφόρων του κυβερνωντος κόμματος ξεκαθαρισε πώς χωρις τον Ερντογάν δεν ψυφίζει το κόμμα. Οι διάδοχι πάντως ειναι τρείς. Ο νύν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτης του κόμματος, που ειναι ο εγγυητης της ενότητας, αλλά που παίζει δυνατά για την θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Σουλειμάνογλου, επίσης ισχυρο πρόσωπο. Αναμφισβήτητα ομως ο νυν αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίτς, ειναι αυτος που εχει την μεγαλύτερη απήχηση στους οπαδούς του κόμματος. Μετριοπαθής, δημοκρατικός, ανέβασε το κύρος του ,μετά την συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δείχνοντας πώς κοιτά προς την Δυση.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ηγειται της Τουρκίας, καθώς η κατάσταση της υγείας του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Το 2015, ο Ερντογάν δεεν θα μπορει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, οπότε οραματίζεται την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κανεις δεν ξέρει, τι θα φέρει το μέλλον. Το σίγουρο ειναι πως η Δυση κοιτά με κομμένη ανάσα το θέμα της υγειας του Ταγίπ Ερντογάν.