Έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας, αρκεί να ακούμε μουσική! Όπως αποδείχθηκε, η επίδραση της μουσικής στον οργανισμό μας εξαρτάται >>>

από το είδος των κομματιών που ακούμε και από το πόσο ευχάριστα ή δυσάρεστα την αποδέχεται ο ακροατής.


Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το iatronet.gr, η μουσική ακούγεται σ’ όλα τα μέρη ενός νοσοκομείου, όπως στους θαλάμους, στα χειρουργεία και στα εργαστήρια, αφού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει τόσο τους ασθενείς όσο και το προσωπικό.


Συνήθως το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα.

Βλέποντας τη σύνδεση που έχει ο εγκέφαλος με την καρδιά, μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα το πώς η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. 

Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας. Μπορεί, όμως, να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.