Αυξημένο κατά 7% είναι το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ από τις αρχές του χρόνου, παρόλο που τα δρομολόγια έχουν μείνει τα ίδια. >>>

 Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν ομάδες φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος Δημόσιες Συγκοινωνίες του Τομέα Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης έργων και Ανάπτυξης, οι «καταναλωτές» κάνουν μία σαφή στροφή στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, αφήνοντας πίσω το ΙΧ τους. 
 Αύξηση της συχνότητας χρήσης των αστικών παρουσιάζεται από τους άντρες και μείωση από τις γυναίκες, ενώ οι λόγοι οφείλονται κυρίως στην άνοδο των τιμών των καυσίμων. Οι άντρες εμφανίζονται πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν για τις μεταμεσονύκτιες μετακινήσεις τους κάποιες γραμμές που θα λειτουργούν εκείνες τις ώρες με αυξημένο αντίτιμο εισιτηρίου σε σχέση με το κανονικό. 

Προτιμούν το ΚΤΕΛ από το Ι.Χ.

 Σχετικά με τις υπεραστικές συγκοινωνίες, οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων διαπιστώνεται ότι έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους κατά 80% και έχουν στραφεί στη χρήση των ΚΤΕΛ, καθώς περίπου το 85% τη θεωρεί ως οικονομικά συμφέρουσα λύση. 
Παρότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων (πάνω από το 50%) θεωρεί το εισιτήριο των ΚΤΕΛ ακριβό και μόνο το 1% φτηνό, ο κυριότερος λόγος προτίμησης των ΚΤΕΛ εξακολουθεί να είναι το κόστος, σε ποσοστό 45%. Επιπλέον, ένα ποσοστό 64% θεωρεί οικονομικά συμφέρουσα τη χρήση των ΚΤΕΛ σε σχέση με τα άλλα μέσα. 
 Αλλαγές σημειώθηκαν και στις συνήθειες των φοιτητών ως προς τη χρήση του ΟΑΣΘ, η οποία διπλασιάστηκε, ενώ μειώθηκε σημαντικά η χρήση του ταξί και αυξήθηκε αυτή του ποδηλάτου (κατά 17%). Για τις υπεραστικές τους μετακινήσεις, ωστόσο, οι φοιτητές προτιμούν το ΙΧ -σε πληρότητα- και αποφεύγουν το ΚΤΕΛ, για πρακτικούς κυρίως λόγους. 
Και σε αυτήν την περίπτωση των «καταναλωτών» οι λόγοι είναι οικονομικοί και ελάχιστα σχετίζονται με την περιβαλλοντική συνείδηση. 

Ναι στα βραδινά λεωφορεία 

 Επίσης, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χρήση δημόσιας νυχτερινής συγκοινωνίας, ιδιαίτερα για την Παρασκευή και το Σάββατο -κυρίως από νέους 18-25 ετών που διασκεδάζουν έως αργά στο κέντρο της πόλης- η παροχή τέτοιας υπηρεσίας από τους ελληνικούς φορείς δεν είναι η αναμενόμενη. 
Αντίθετα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μαδρίτη, έχουν γίνει βήματα για να εξυπηρετούνται τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες και κατά τις βραδινές ώρες. 
 Οι φοιτητές Πολιτικών Μηχανικών προτείνουν για τη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία μιας λεωφορειακής γραμμής που να συνδέει το κέντρο της πόλης με το ανατολικό και δυτικό μέρος της, περνώντας από τα σημεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση, όπως είναι οι οδοί Εγνατία, Λαμπράκη, Βούλγαρη, Δελφών και Τσιμισκή, ενώ βολική για τους επιβάτες είναι η διατήρηση της γραμμής 78Ν (προς αεροδρόμιο) -καθώς λειτουργεί ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες- με μικρή αύξηση του στόλου του, συχνότερα δρομολόγια και επιμήκυνση του ωραρίου του. 

Το πρόβλημα με τους «τζαμπατζήδες» 

 Μεγάλο αγκάθι, πάντως, παραμένουν για τον ΟΑΣΘ οι τζαμπατζήδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, από τους ελέγχους που γίνονται σε ποσοστό 7% των δρομολογίων προκύπτουν ετησίως 25.000 - 30.000 περιστατικά ατόμων που δεν έχουν ή δεν ακυρώνουν εισιτήρια.