Η Σοφία Τσερέλη μας μίλησε αποκλειστικά για το τεράστιο έργο που προσφέρει καθημερινά και αυτό είναι η ενημέρωση των κωφών ατόμων στην ελλήνικη νοηματική γλώσσα. >>>
Αρχικά μας είπε οτι είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις με τέτοιου είδους άτομα αν δεν γνωρίζεις τη νοηματική εκτός αν μιλάς πολυ καθαρά ελληνικά και τους δίνεις τη δυνατότητα να κάνουν χειλανάγνωση. Στη συνέχεια επισήμανε οτι η νοηματική δεν είναι διεθνής  και υπάρχει και μια διεθνής νοηματική για να συννενοούνται τα άτομα διαφόρων χωρών.
Πιστεύει οτι η νοηματική γλώσσα θα έπρεπε να ήταν πιο εξαπλωμένη και να μην περιορίζεται μονο στα πεντάλεπτα δελτία ειδήσεων.
Ακόμη μας τόνισε οτι σε πιο υποβαθμισμένες χώρες όπως το Αφγανιστάν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας υπάρχει διερμηνεία στην νοηματική.
Στη συνέχεια εξέφρασε την αγανάκτηση της γιατι η κοινωνία αδιαφορεί παντελώς απέναντι στα άτομα αυτά και αντιμετωπίζουν τεράστιο ρατσισμό καθώς υπάρχει έλλειψη προσβασιμότητας και τους υποχρεώνουν να περνούν απο έλεγχο κάθε 2 χρόνια για να πάρουν το επίδομα τους.
Τέλος μας αποκάλυψε οτι όλοι οι κωφοί δε γνωρίζουν τη νοηματική γιαυτό αναγκάζεται να μιλάει κατα τη διάρκεια του δελτίου για να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν χειλανάγνωση και ευχήθηκε να μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να μιλήσουν και να ακούσουν και ας μην έπαιρναν καμιάς μορφής επίδομα.
Εμείς την ευχαριστούμε θερμά και της ευχόμαστε κάλη συνέχεια!