Ακόμη και… σύριγγες για τους τοξικομανείς που τριγυρνάνε στη Ροτόντα και σε άλλες περιοχές, θα μπορούσε να μοιράσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης “για να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση”, όπως είπε! >>>

Την απίστευτη αυτή δήλωση έκανε, πριν από λίγο, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να δείξει ότι, η κατάσταση γύρω από τη Ροτόντα δεν αλλάζει με αστυνομικά μέτρα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν, σήμερα, κάτοικοι της περιοχής Ροτόντας. Παρουσίασαν φωτογραφίες από τον περιβάλλοντα χώρο, όπου απεικονίζονταν άστεγοι να ΄χουν μετατρέψει σε καταλύματα τα παγκάκια του πάρκου, λαθρομετανάστες να πουλούν διάφορα είδη και τοξικομανείς να αναζητούν μια ήσυχη γωνιά για να πάρουν τη δόση τους…

“Όλοι είναι εκεί. Ο μόνος που απουσιάζει είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες που είδαμε δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία προστασία. Καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται στις παρυφές της πόλης. Εκεί, δηλαδή, που δεν υπάρχει καμία προστασία”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κώστας Γκιουλέκας.

Ο Χρ. Μάτης, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, επεσήμανε ότι “οι άνθρωποι(σ.σ. οι κάτοικοι της περιοχής) ήρθαν εδώ για να ΄χουν μία απάντηση. Αλλά δεν την δίνουμε γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Καταπραϋνουμε την οργή των ανθρώπων αλλά δε δίνουμε λύσεις. Μπορούν να απομακρυνθούν οι άνθρωποι με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας; Αν δεν μπορούμε να το πούμε ειλικρινά. Ως πολιτική εξουσία σ’ αυτήν την πόλη εκφράζουμε ευχές; Αν είναι έτσι, έχω πολλές ευχές να εκφράσω”, κατέληξε.

“Οικτρόν ειδείν και απίστευτον ειπείν” χαρακτήρισε το θέαμα γύρω από την Ροτόντα, ο Στ. Παπαθεμελής, επικεφαλής της παράταξης “Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”. Και πρόσθεσε: “Πρωτίστως είναι ένα αστυνομικό πρόβλημα. Όπως μπαίνουμε στην τρίτη φάση της τραγωδίας της χώρας, πλέον θα δαγκώνει ο ένας τον άλλον και θα χρειάζεται αστυνομικό προσωπικό. Με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα”, πρότεινε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Ομάδας Δημιουργίας” και κάτοικος της περιοχής, Βασίλης Γάκης, υπογράμμισε πως η περιοχή “έχει παραδοθεί σε ομάδες που διοργανώνουν υπαίθρια πάρτι που, με πανό, μας προειδοποιούν να μην προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Κωνσταντινίδης της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστήριξε ότι “η αστυνόμευση δεν πρόκειται να δώσει λύση. Με την αστυνόμευση θα φύγουν και θα πάνε 100 μέτρα κάτω. Για το πρόβλημα του παραεμπορίου, οι ίδιες εταιρίες που δίνουν τα αυθεντικά προϊόντα δίνουν και τις απομιμήσεις”.

“Η μείζων αντιπολίτευση ζητά, μου φαίνεται, από το δήμαρχο, να γίνει Τζουλιάνι. Να εφαρμόσει την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Ευχή μου, δήμαρχε, να μη γίνεις”, είπε, με χιούμορ, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Και πρόσθεσε: “Αν νομίζετε ότι στις συνθήκες που ζούμε μπορούμε να ΄χουμε αποστειρωμένα μνημεία στην πόλη, πολύ δύσκολα θα το πετύχουμε με αστυνομικά μέτρα’. Πρότεινε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επειδή το πρόβλημα δεν εξαντλείται σε μια σύντομη κουβέντα.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα είπε πως “είναι λάθος να λέμε ότι η δημοτική Αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Την Παρασκευή έγινε μια επιχείρηση κατά του παραεμπορίου. Έγινε και προσαγωγή ενός ατόμου. Υπήρξαν απέναντί μας άνθρωποι που δε στήριξαν τη δραστηριότητά μας”, υποστήριξε. Παραδέχτηκε πως “η περιοχή έχει πολλά προβλήματα και η δημοτική αστυνομία μόνη της δεν μπορεί να παρέμβει”.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, παραδέχτηκε πως το πρόβλημα “υπερβαίνει τις δυνατότητες αυτής της δημοτικής αρχής”. Και κατήγγειλε πως “εισάγονται σωρηδόν εμπορεύματα που πάνε βόρεια των συνόρων μας. Θα τη δώσουμε τη λύση, δώστε μας κι εσείς λίγο χρόνο”, ζήτησε στο τέλος της ομιλίας του, για να σχολιάσει, λίγο αργότερα, ο Κ. Γκιουλέκας: “Πόσο θέλετε; Δυο τρεις θητείες”;

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε ότι “ο μόνος τρόπος να απογκετοποιήσεις μια κατάσταση είναι να την αναπλάσεις. Περιθωριακά στοιχεία δεν μπορούν να ζήσουν σε αναβαθμισμένη περιοχή”, είπε. Και πρόσθεσε πως “με αστυνομικά μέτρα δεν καταπολεμείται το πρόβλημα. Η συνεργασία με την Αστυνομία έχει ένα όριο”.

Ο δήμαρχος είπε πως “με ασπιρίνη προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε έναν καρκίνο” και πρόσθεσε: “Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου είναι υποχρέωση του κράτους να το αντιμετωπίσει”.

Πρότεινε, αναφερόμενος στο παραεμπόριο των λαθρομεταναστών “να βρούμε έναν τρόπο να βγάζουν αυτοί οι άνθρωποι ένα ελάχιστο μεροκάματο”. Όσο για το θέμα του μνημείου, πρότεινε “συστηματική μελέτη φωτισμού για να αναδειχθεί το μνημείο. Θα κάνω εισήγηση στο Αρχιτεκτονικό να γίνει μελέτη ανάπλασης της περιοχής”.

Τότε ήταν που έφθασε στο σημείο να προτείνει “να δίνουμε και σύριγγες, για να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση”…

Την καταγραφή των ανθρώπων που παρεπιδημούν στη Ροτόντα πρότεινε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Αβραμόπουλος. Παραδέχτηκε ότι “υπάρχει παράνομη δραστηριότητα” κι υπογράμμισε πως “απαιτείται η συνδρομή της Αστυνομίας”.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ότι, εδώ και καιρό, έχουν καταθέσει οκτώ προτάσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης. “Ας δοκιμάσουμε και την αστυνόμευση” είπαν, δια του εκπροσώπου τους Κ. Στεκούλη.