Νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν και την Κυριακή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης και έγιναν αισθητές στο Ηράκλειο. Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 11:55 και ήταν έντασης 4,5 βαθμών. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.  >>>

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 243 χλμ. νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Νωρίτερα την Κυριακή, στις 08:32 το πρωί, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών και στις 07:05 δόνηση 3,7 βαθμών, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι οι δονήσεις εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα των δυο σεισμών 5,3 βαθμών και 5,2 βαθμών, που σημειώθηκαν στην περιοχή περασμένη εβδομάδα.

"Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη", παραδέχεται η καθηγήτρια σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Αναστασία Κυρατζή. "Δεν μπορούμε να αναγνώσουμε κύριο σεισμό, επειδή όλοι είναι του ιδίου μεγέθους. Πάντως, καθώς το επίκεντρο είναι σε θαλάσσια περιοχή, μια ισχυρότερη δόνηση δε θα είναι καταστροφική"...

Η κ. Κυρατζή δεν απέκλεισε να συνδέονται οι δονήσεις με μαγματική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στο ηφαίστειο του νησιού. "Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα", παραδέχτηκε. Κι υπογράμμισε ότι η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς.