Στη μισθοδοτούμενη ανεργία οδηγούνται, ουσιαστικά, τα 190 πολύπειρα στελέχη της γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, καθώς προωθείται, πλέον, η κατάργησή της! >>>

 

Ο αρμόδιος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, το ανακοίνωσε χθες. “Καταργούνται οι 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, καταργούνται δηλαδή οι Γενικές Γραμματείες Μακεδονίας Θράκης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Στρατηγικών Επενδύσεων καθώς και όλες οι Ειδικές Γραμματείες”, δήλωσε, επί λέξη και ανερυθρίαστα ο υπουργός!

Η αρχή του τέλους για την γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης άρχισε το 2009. Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στο Λ. Παπαδήμο, κατάργησε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και υποβάθμισε τις λειτουργίες του. Τότε είχε ειπωθεί πως, με την εγκατάσταση δύο υφυπουργών άλλων υπουργείων στη γραμματεία, ουσιαστικά αποκτούσε πραγματικό ρόλο. Το 2010, όμως, εφευρέθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (πάλι, δήθεν, για να… αναβαθμιστεί ο ρόλος της γραμματείας, καθώς ο ένας υφυπουργός δεν είχε βρει ρόλο, ενώ η άλλη περιόδευε στην εκλογική της περιφέρεια). Οι υφυπουργοί έφυγαν κι έμεινε η γραμματεία, με επικεφαλής έναν άξιο επιστήμονα (τον Γ. Παπακωνσταντίνου).

Χθες, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να βάλει λουκέτο και στη γραμματεία που –υποτίθεται ότι- είχε… αναβαθμιστεί.

“Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την καταστροφική του πορεία για την Ελλάδα με την κατάργηση ενός από τους ελάχιστους αποκεντρωμένους θεσμούς της Πατρίδας μας”, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. “Πάλι είχαν σχέδιο. Η αλήθεια ήταν ότι σε καιρούς κρίσης και ανάγκης αξιοποίησης όλων των μέσων για Ανάπτυξη αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων  τελμάτωσαν έναν δυναμικό φορέα και οδήγησαν 190 υψηλού επιπέδου στελέχη του στη μισθοδοτούμενη αεργία”, υπογραμμίζει.

Για τη Ν.Δ. το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ ήταν “να αποψιλώσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη από κάθε θεσμό που θα μπορούσε να συμβάλει στην Ανάπτυξη της περιοχής μας”.

Η Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. επισημαίνει ότι “το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης έχει, εκτός από έργο, λόγο και –το κυριότερο- ρόλο. Θα αναδειχθεί σαν την αποκεντρωμένη εκείνη δομή που θα ασκεί για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης όλες τις αρμοδιότητες των παραγωγικών υπουργείων. Μόνο με το τρόπο αυτό μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να πατάξουμε τη διαφθορά και να υποβοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα που σήμερα συνθλίβεται στις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών”. Τονίζει, μάλιστα, ότι η Ν.Δ., “όπως έχει πολλές φορές τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς, θα επανασυστήσει το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, καθώς το εκλαμβάνει ως εργαλείο Ανάπτυξης”.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ ανοίγει δρόμους: Ευαγγελίζεται περιφερειακή ανάπτυξη (έχει και… υπουργείο και υπουργό) χωρίς περιφερειακές υπηρεσίες και στελέχη στην περιφέρεια.