Μαύρα τα περιέγραψε τα πράγματα, στους κοινωνικούς εταίρους, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.  Ζήτησε μείωση εισοδημάτων, για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό ευρώ!  >>>

 

Ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις  μαζί τους, την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τους περιέγραψε «χωρίς ωραιοποιήσεις» –όπως ο ίδιος είπε, χαρακτηριστικά- την πραγματικότητα. Τους… φόρτωσε με ευθύνη, λέγοντας πως οι αποφάσεις τους θα παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση της οικονομίας και θα επηρεάσουν την χρηματοδότηση της χώρας.

«Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν τα πάντα» υπογράμμισε ο Λ.Παπαδήμος.

Μάλιστα είπε πως «δεν μπορούμε να ξεκινάμε το διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα»!

Τα μαύρα μαντάτα

«Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα -την συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, την αποφυγή της μαζικής, κατακόρυφης υποτίμησης των εισοδημάτων που μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα συνεπάγονταν. Εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα της χώρας μας, τότε πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, και για την δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας», είπε ο πρωθυπουργός!

Ζήτησε “περιορισμένες θυσίες για να αποτρέψουμε μια καταστροφική έκβαση” και… “να δώσουμε λίγα προκειμένου να μην χάσουμε τα πολλά».

Άφησε να εννοηθεί πως η χρηματοδότηση είναι στον αέρα, λέγοντας πως «μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την αποτίμηση των εταίρων μας για το αν μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομία μας. Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική»!

«Δεν εκβιάζω, δεν τρομοκρατώ»

Σε μια προσπάθεια δε να προλάβει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει: «Αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης, όπως ορισμένοι ενδεχομένως να σπεύσουν να πουν. Αυτά είναι χωρίς ωραιοποιήσεις η πραγματικότητα»!

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως όλα για τους δανειστές είναι ανοιχτά: κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός, μισθολογικές ωριμάνσεις.

Για την ανταγωνιστικότητα είπε πως δεν είναι συνάρτηση ενός μόνο παράγοντα. «Εξαρτάται από το εργασιακό κόστος, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, το φορολογικό σύστημα, τη βελτίωση των υποδομών, την λειτουργία της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς, τα επίπεδα της παραγωγικότητας, την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών», πρόσθεσε. Και υποστήριξε πως, σε όλους αυτούς τους τομείς επιχειρούνται αλλαγές.

Να αναλάβουν οι εταίροι τις ευθύνες τους

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «στον κοινωνικό διάλογο που ανοίγει, οι εταίροι πρέπει να δείξουν πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Ο επιχειρηματικός κλάδος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης θέσεων εργασίας. Τα συνδικάτα να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υψηλής ανεργίας, προστατεύοντας το αγαθό της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε πως οι συνθήκες επιτάσσουν μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι τέτοιες μεγάλες κοινωνικές συμφωνίες έχουν γίνει σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες.