Έχετε επιχείρηση; Θέλετε να μειώσετε το λειτουργικό κόστος; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εκτός από τη βίαιη μέθοδο των απολύσεων: Εφαρμόστε καινοτόμες τεχνολογίες! Θα σας βοηθήσει, με ένα ειδικό πρόγραμμα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. >>>

Με τη μέθοδο του ΣΒΒΕ οι επιχειρηματίες μπορούν να μάθουν πού «πονάνε», πώς μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα που επιβαρύνουν τα κόστη τους αλλά και κυρίως ποιες λύσεις υπάρχουν και πώς μπορούν να τις εφαρμόσουν.

Το πρόγραμμα, μέσω Interreg, με την ονομασία «Διασυνοριακή Εφαρμογή Καινοτόμων Τεχνολογιών Μείωσης Κόστους σε ΜμΕ» (Cross Border Implementation of innovative cost cutting technologies), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους (υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης). Υλοποιείται δε στην Ελλάδα από το ΣΒΒΕ, το ΑΠΘ, και τους Συνδέσμους Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας, Βιομηχανιών- Βιοοτεχνιών Ν. Ροδόπης, Βιομηχάνων- Βιοτεχνών Ξάνθης και Βιοτεχνιών –Βιομηχανιών Εβρου, ενώ από την πελυρά της Βουλγαρίας μετέχουν το πανεπιστήμιο «Neofit Rilski» και οι σύνδεσμοι βιομηχανιών του Πετριτσίου και του Κάρτζαλι.

Το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, κατέχει ένα δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με το πλήθος των υπόλοιπων παραγόντων που εμποδίζουν, αν δε ναρκοθετούν, τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Έτσι, μέσω του προγράμματος εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε συνολικά 100 επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα (70) και τη Νότια Βουλγαρία (30).

Για το πρόγραμμα ήδη έγιναν συναντήσεις σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Κάρτζαλι και επίκεινται σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πετρίτσι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο ΣΒΒΕ (αρμόδιος ο Χ. Γεωργίου).

Τις 100 επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλεγούν θα επισκεφτούν εξειδικευμένοι επιστήμονες για να διαγνώσουν την υπάρχουσα κατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης: στη διαδικασία παραγωγής, τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, κτιριακών εγκαταστάσεων και ενέργειας, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Στη συνέχεια, από αυτές τις επιχειρήσεις θα επιλεγούν οι 30 στις οποίες –εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον- θα παραδοθεί –και πάλι δωρεάν- από τους ειδικούς του προγράμματος ένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, όπως για παράδειγμα μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας ή της καλύτερης διαχείρισης του πάγιου εξοπλισμού ή των logistics. 

Το τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει την επιλογή των 10 από τις 30 επιχειρήσεις για την εφαρμογή των προτεινόμενων πλάνων εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων όπως για παράδειγμα ενέργειας, και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), η Βουλγαρία για το 2011 βρίσκεται στην 55η θέση της διεθνούς κατάταξης και η Ελλάδα στην 56η σε σύνολο 59 χωρών διεθνώς, ξεπερνώντας μόνον την Ουκρανία, την Κροατία και τη Βενεζουέλα. Έτσι, οι δύο χώρες δεν είναι ελκυστικές σε ξένους επενδυτές, κάτι που φιλοδοξεί να αλλάξει το πρόγραμμα.

Ο ΣΒΒΕ θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος για να παρέχει τεχνογνωσία και σε άλλες επιχειρήσεις που θα ζητήσουν βοήθεια.