Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη τουριστική προβολή του νομού Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό, υπέγραψαν το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Κολέτσος, με τον >>>
πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Το βάρος θα πέσει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως έναν διεθνή προορισμό μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών και καλύτεροι πρεσβευτές για να μεταφέρουν τις ελληνικές ομορφιές στο εξωτερικό είναι οι ξένοι δημοσιογράφοι. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να καλυφθούν από τον ΕΟΤ τα έξοδα φιλοξενίας των εκπροσώπων των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τους «μαγικούς» τόπους του νομού και στη συνέχεια να μεταφέρουν τις εικόνες και τις εμπειρίες τους στα μέσα όπου εργάζονται. 

«Ο ΕΟΤ όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Η λογική είναι να αναδείξουμε διεθνώς την πόλη, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της. Θα πρέπει να φέρουμε ξένους πρεσβευτές να την ανακαλύψουν και να γράψουν γι αυτήν», δήλωσε ο κ.Κολέτσος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Ρωσία και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της από τους Τούρκους. 

«Μόνο το 15% των επισκεπτών που έρχονται το καλοκαίρι μένει στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 85% επισκέπτεται τη Χαλκιδική. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τους κρατήσουμε περισσότερο στην πόλη και να τους διοργανώσουμε εκδρομές για να γνωρίσουν ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κ. Μπουτάρης. Πρόσθεσε δε, πως στις σκέψεις είναι να γίνουν νέες αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, δίνοντας ως παράδειγμα την Σμύρνη της Τουρκίας.

Στους τρόπους προβολής της πόλης στο εξωτερικό στάθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας: «Στόχος μας να τονώσουμε το τουριστικό ρεύμα και να προβάλλουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους τουρίστες που έρχονται στην πόλη οι 8 στους 10 θέλουν να ξαναέρθουν. Το πρόβλημα όμως είναι πως η Θεσσαλονίκη είναι μία άγνωστη πόλη στο εξωτερικό και αυτό θα πρέπει διορθωθεί».

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως εξετάζει την πρόταση της αεροπορικής εταιρίας Ryanair που ζητά 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο υποσχόμενη να φέρνει στην πόλη 500.000 επιβάτες. Όπως είπε ο κ.Μπουτάρης θα κριθεί εάν η πρόταση είναι συμφέρουσα και θα αποφασιστεί οποιαδήποτε συνεργασία μετά τον Μάρτιο, μήνας κρίσιμος για την οικονομική κατάσταση της χώρας.