Με συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας, συνδέεται η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα, πριν από λίγο, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. >>>

 

Έχει διαπιστωθεί ότι η δράση των κυκλωμάτων σχετίζεται με την αυτοκτονία του 45χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίων της Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Μαριόλη στις 29 Ιουνίου 2011, ο οποίος βούτηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο κενό και άφησε ιδιόχειρο σημείωμα, όπου φαίνεται να ανέφερε τον τρόπο του οικονομικού εκβιασμού του, στοιχείο που υποβοήθησε τις έρευνες της ΕΛΑΣ.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τέσσερις χωριστές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν όμως διασυνδέσεις μεταξύ τους λόγω κοινού αντικειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ενώ είχαν και κοινά θύματα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και προχθές υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Τους πήγαν νύχτα στον εισαγγελέα

Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβίασης- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Εγκέφαλος θεωρείται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπεδίου(στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του Κυριάκου Βελόπουλου , του ΛΑΟΣ).

Ποιοι συμμετείχαν στο κύκλωμα

Μεγάλη η συμμετοχή των αδελφών Κωνσταντίνου και Μάριου Μελέτη, που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίας Δημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς έγινε επιχειρηματίας όταν ήρθε στα χέρια του η εταιρεία γνωστού του, τον οποίο το κύκλωμα είχε δανείσει μεγάλο ποσό. Ένας από τους ενεχόμενους είναι 25χρονος συγγενής του.

Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του κυκλώματος, κρατούσε στο συρτάρι καταγγελίες για την δραση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου.

Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φερέτη – βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας – ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς «παλαιότερα είχε δανειστεί χρήματα από τον Μάρκο Καραμπέρη, αλλά μετά ανέλαβε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διεκπεραιώνει τις οικονομικές συναλλαγές και τις τοκογλυφικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία».

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας(ο Αθ. Καβρακύρης), ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων, αλλά και των συναδέλφων του Κ. Θεοδώρου και Ι. Ψαρίδη.

Κατηγορούμενοι είναι και αστυνομικοί: Ένας που υπηρετεί στο τμήμα Λευκού Πύργου(Ι. Ανδριώτης), ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας, ένας δεύτερος που υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του κι ένας τρίτος που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας. Στο κύκλωμα συμμετείχε κι απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου.

Ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι Ν.Ζ. και Κ.Σ., οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου και -  σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ - «ακούγονται σε συνομιλίες να υποβοηθούν τα μέλη του κυκλώματος να εισπράτουν και να ξεπλένουν χρήματα από τα θύματα της τοκογλυφίας». Οι δύο δικηγόροι, πάντως, αναφέρουν ότι όλες οι συμβουλές τους ήταν «νομικού τύπου».

Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του. Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ(ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς) αλλά και ένας υπάλληλος της ομάδας(ο Ι. Αθανασιάδης). Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».

Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.