Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Οικονομική Διοίκηση Τσανάκαλε γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας σχετικά με το πρόσθετο άρθρο 3 του υπ’αριθμ. 4706 Νόμου1 και την εφαρμογή του νόμου αυτού, οικόπεδα του δημοσίου σε Τένεδο και Ίμβρο θα παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμού με σκοπό την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. >>>

Στην ανακοίνωση αναφερόταν τα εξής: «Η επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει και να αξιολογήσει τις αιτήσεις που κατατέθηκαν σε κλειστό φάκελο μέχρι τη 10η Αυγούστου και ώρα 14.00, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, συνήλθε την ίδια ώρα. Η προσφορά μιας εταιρείας για δύο από τα 9 ακίνητα που προκηρύχθηκαν στην Τένεδο κρίθηκε πρόσφορη και εγκρίθηκε η χορήγηση προέγκρισης για διάστημα ενός έτους προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για το δικαίωμα νομής που θα εκχωρηθεί στο μέλλον για διάστημα 49 ετών. Από τα 13 ακίνητα που προκηρύχθηκαν στην Ίμβρο, τέσσερις εταιρείες κατέθεσαν συνολικά έξι φακέλους ενδιαφέροντος για 12 ακίνητα. Διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε φακέλους και οι προσφορές δεν λήφθηκαν υπόψη. Επίσης, προκηρύχθηκε ξανά διαγωνισμός διάρκειας δύο μηνών για 7 ακίνητα στην Τένεδο και 13 στην Ίμβρο. Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 14η Οκτωβρίου 2011. Η επιτροπή που εξέτασε τις αιτήσεις έλαβε απόφαση και την έστειλε στο υπουργείο προς έγκριση».

Τα εν λόγω ακίνητα στην Ίμβρο βρίσκονται στην περιοχή Gizli Liman [Σ.τ,Μ: Κατσάκ Λιμάνι- Λιμένας Σχοινουδίου] στο χωριό Ugurlu. Για την περιοχή αυτή έγιναν δεκτές οι προτάσεις τριών από τις οκτώ εταιρείες που υπέβαλαν φάκελο (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και εστάλησαν στο υπουργείο προς έγκριση. Οι επενδύσεις που θα γίνουν στα τουριστικά οικόπεδα θα μετατρέψουν την περιοχή σε ξενοδοχειακή ζώνη. Έχουν ολοκληρωθεί και οι φάκελοι 36 οικοπέδων εντός τουριστικού οικισμού στην παραλία της περιοχής Πύργος. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται η παραχώρησή τους στους επενδυτές. Η συνολική έκταση αυτών των οικοπέδων που βρίσκονται στις νότιες ακτές του νησιού είναι περίπου 2.000 στρέμματα.

Τα οικόπεδα θα παραχωρηθούν δωρεάν με σκοπό την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Τα ακίνητα δυστυχώς αφορούν απαλλοτριωθείσες εκτάσεις της δεκαετίας 1960 στις περιοχές Λιμένα και Πύργου του Σχοινουδίου, οι οποίες ήταν κάποτε περιουσίες των Ρωμιών και απαλλοτριώθηκαν έναντι «πινακίου φακής».