Χωρίς φλόγα στον πύργο του Τριγωνίου, στα βυζαντινά τείχη, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, αλλά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη το έτος που >>>

σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν, διάσταση... γιορτής προσδίδει μόνο ένα τεράστιο πανό, με το σύνθημα «Θεσσαλονίκη 1912-2012 Γιορτάζουμε, Συμμετέχουμε, Κοιτάμε μπροστά», που έχει αναρτηθεί εδώ και λίγες μέρες στο δημαρχείο, στη Β. Γεωργίου, καθώς και τα πυροτεχνήματα που φώτισαν χτες τον ουρανό της πόλης.

Κι ενώ ο χρόνος τρέχει, η εκταμίευση του ποσού των 2,4 εκατ. ευρώ για τις εκδηλώσεις προσκρούει στις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ζητά την προσκόμιση διάφορων στοιχείων προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Σε λειτουργία έχει τεθεί, ωστόσο, η ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr, στην οποία πολίτες αλλά και φορείς μπορούν να υποβάλλουν σε ειδική φόρμα τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του εορτασμού. Για να αποφευχθούν επίσης αντιδράσεις φορέων και συλλόγων για προτάσεις τους που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού, η διοργάνωση του «Θεσσαλονίκη 2012» δηλώνει ότι «θα υποστηρίξει και θα προβάλει ισότιμα και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της -παράλληλα με τις δικές της πρωτοβουλίες- και κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ή δράση που προέρχεται από την ίδια την πόλη, φορείς ή ιδιώτες, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων».

Προς το παρόν, βέβαια, κάποιο χρονολόγιο με συγκεκριμένες δράσεις δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα, αν και το 2012 είναι στην κυριολεξία προ των πυλών. Τα μόνα γεγονότα που έχουν προσδιοριστεί χρονικά είναι ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση 1912-2012», που θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μία έκθεση ιστορίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην αποθήκη Γ' στο λιμάνι, που θα κινηθεί σε δύο άξονες, ο ένας από το 1912 έως το 1962 και ο άλλος από το 1962 έως σήμερα. Αλλωστε, παράλληλα με τις καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος δράσεις, οργανώνεται και τριήμερο διεθνές συμπόσιο, με θέμα «Ο κόσμος στον 21ο αιώνα: η άνοδος της Κίνας, η παρακμή της Δύσης και η Αραβική Ανοιξη».


από το www.aggelioforos.gr