Δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές στη βραδινή πορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. >>>

Την πορεία οργάνωσαν αριστεριστές, μέλη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ανεξάρτητες φοιτητικές και μαθητικές κινήσεις. Συγκεντρώθηκαν, στην πλατεία της Καμάρας, πάνω από 2.000 άτομα και πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατίας, Τσιμισκή, Δωδεκανήσου, Αγίου Δημητρίου, Αντιγονιδών και Εγνατίας, για να καταλήξουν και πάλι στην Καμάρα.

Δυστυχώς, από την πορεία δεν έλειψαν τα επεισόδια. Αρχικά, με το που έφθασε η πορεία στην Τσιμισκή και εμφανίστηκαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που πήραν θέση δεξιά κι αριστερά της πορείας, στα πεζοδρόμια, ομάδα διαδηλωτών, που φορούσαν κουκούλες, πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Η πορεία συνεχίστηκε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέρασε από το Αμερικανικό Προξενείο στην Τσιμισκή και κατευθύνθηκε προς το διοικητήριο (το παλιό υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου τώρα στεγάζεται η γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης).

Εκεί έγινε η πρώτη σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Μεγάλος όγκος διαδηλωτών συνέχισε προς την Εγνατία, ενώ αρκετοί αποχώρησαν. Μάλιστα, από πέτρα, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι μια κοπέλα.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν προς την Εγνατία κι από εκεί επέστρεψαν στην πλατεία Καμάρας. Όμως, περίπου 200 νεαροί, αποσπάστηκαν από την πορεία, μέσα από τα στενά βρέθηκαν στην οπισθοφυλακή των αστυνομικών και, στο ύψος της οδού Ιασωνίδου, πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Μία μολότοφ έπεσε στο μπαλκόνι διαμερίσματος του πρώτου ορόφου κι άλλη μία στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα. Την πρώτη φωτιά έσβησαν γείτονες, ενώ τη δεύτερη άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, στην Καμάρα, έγινε για δεύτερη φορά μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, καταστροφή ενός μνημείου! Οι κουκουλοφόροι έσπαγαν, με κλοτσιές και λοστούς, μάρμαρα από την Αψίδα του Γαλερίου, για να χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια κατά αστυνομικών!

Αυτήν την ώρα (21.20) ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει. Ομάδα περίπου 100 νεαρών βρίσκεται στο χώρο της Θεολογικής κι άλλοι τόσοι στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ άλλη μία ομάδα, μέσω του πεζοδρόμου της Δ. Γούναρη (Ναυαρίνο) κινούνται προς την Αγίου Δημητρίου.

Άλλη μικρή ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν επιφορτισμένη με τη φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου, στην Αγίου Δημητρίου.

Οι αψιμαχίες συνεχίζονταν ως αργά. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, νεαροί κουκουλοφόροι πήγαν στην οδό Π. Π. Γερμανού, κοντά στη διασταύρωση με την Εγνατία Οδό, στην περιοχή της Καμάρας και προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα Ι.Χ.

Δείτε το video:

 


Οι φωτογραφίες είναι από το http://thessnews-gr.blogspot.com και το video από το http://www.seleo.gr