Το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Λέοντος Τολστόι, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρό μπροστά στον όγκο των στοιχείων, που συγκεντρώνει για τον καθένα μας, το Facebook! Αυτό αποδείχτηκε μετά τη δικαστική δικαίωση Αυστριακού φοιτητή, που ζήτησε και, >>>

τελικά, πήρε, όλα τα αρχαία που συγκέντρωσε το Facebook γι αυτόν!

Ο φοιτητής Νομικής Μαξ Σρεμς, 24 χρόνων, απαίτησε από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν. Περίμενε ότι θα ‘ναι πολλά. Όχι, όμως και… 1.222 σελίδες σε μορφή pdf, δηλαδή λίγο μικρότερο από το πασίγνωστο έργο του Τολστόι…

Τα αρχεία του στάλθηκαν σε ένα cd κι ο 24χρονος τα τύπωσε… Βρήκε εκεί όλα τα «like» κι αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκε, όμως και δεδομένα που… είχε διαγράψει!

Τώρα ξεκινά την πρωτοβουλία Europe vs Facebook, η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Με το Facebook, δεν… τελείωσε. Υποψιάζεται πως η εταιρία έχει κρατήσει αρκετά στοιχεία για… λογαριασμό της και γι αυτό ζητά, με 22 αγωγές, το πόρισμα έκθεσης που έχει συντάξει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, καθώς οι αυστριακές αρχές δεν ήθελαν να τα… σπάσουν με την εταιρία από τις ΗΠΑ.

Για τον Αυστριακό φοιτητή, βασικό ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών: «Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» λέει ο ίδιος. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».