ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Προσοχή στις συμβουλές κάποιων τραπεζιτών! Δύο περιπτώσεις που μας καταγγέλθηκαν προκαλούν το ενδιαφέρον!
Η πρώτη διαδραματίστηκε σε τουλάχιστον δύο τραπεζικά υποκαταστήματα των Τρικάλων. Μερικές μέρες πριν το συμβούλιο αρχηγών στις Βρυξέλλες, οι τραπεζικοί συμβούλευαν τους πελάτες του να μετατρέψουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους σε δολάρια Αυστραλίας ή Καναδά ώστε να γλιτώσουν από ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ.
Στην άλλη περίπτωση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, τραπεζικοί και πάλι συμβούλευσαν τους πελάτες τους να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να μπορεί ο καταθέτης να κάνει ανάληψη από τράπεζα εκτός Ελλάδος!

Οι δύο περιπτώσεις μπορεί επιφανειακά να φαίνονται ότι έχουν …αγνές προθέσεις, ωστόσο στη πρώτη με το συνάλλαγμα, οι μόνοι που ωφελήθηκαν είναι οι τραπεζικοί, φυσικά από τις προμήθειες που απορρέουν από τις μετατροπές των ευρώ σε δολάρια Αυστραλίας ή Καναδά! Και φυσικά αυτοί που έχασαν είναι οι πελάτες των τραπεζών, αφού το ευρώ δεν κατέρρευσε και έτσι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν ξανά τα δολάρια Αυστραλίας ή Καναδά σε ευρώ. Δηλαδή μια μετατροπή πριν την ενδεχόμενη κατάρρευση και μια ακόμα μετά το συμβούλιο κορυφής και όταν έγινε πλέον κατανοητό ότι το ευρώ δεν κατάρρευσε.
Η άλλη περίπτωση έχει ακόμα ποιο ενδιαφέρον. Κάποιοι τραπεζικοί στη Θεσσαλονίκη θα «έβγαζαν» τα χρήματα πελατών τους σε τράπεζες της υπόλοιπης Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να δίνουν το αντίστοιχο έγγραφο για τη μεταφορά και ούτε ο πελάτης να έχει το δικαίωμα να εισπράξει από τράπεζα εκτός Ελλάδος!
Το κέρδος του τραπεζικού; Η διαφορά επιτοκίου. Λένε στον πελάτη ότι τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζα της Γερμανίας για παράδειγμα, όπου εκεί τοκίζονται με 2 ή 3%, ενώ στη πραγματικότητα τα χρήματα μένουν στην Ελλάδα και τοκίζονται από 4 έως και 5%! Τι γίνεται λοιπόν, λένε στον πελάτη ότι τα χρήματα έφυγαν στο εξωτερικό και τοκίζονται με 2,5% για παράδειγμα και έτσι η τράπεζα γλιτώνει τη διαφορά του τόκου, αν τα χρήματα φαινόταν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα!