Με τη φράση «Το όνομά μου είναι Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Είμαι πολιτικός. Τι κάνετε;», ο Γερμανός υφυπουργός επί των ελληνικών θεμάτων ξεκίνησε την ομιλία του, προς τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Ο Φούχτελ,>>> 
ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα, με εντολή της Άνγκελα Μέρκελ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανέλυσε στους μαθητές της Γ' Λυκείου το διετές πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα. Ο Γερμανός πολιτικός παρουσίασε στο ακροατήριό του το πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων του για την ερχόμενη διετία, από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, έως την αδελφοποίηση ελληνικών και γερμανικών πόλεων.


Βασικός άξονας της συζήτησης ήταν η κόντρα μεταξύ των γερμανικών ΜΜΕ και της Ελλάδας, όπως επίσης και οι διαμαρτυρίες που συμβαίνουν ανά την ελληνική επικράτεια. Ακόμη, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι θα δώσει προτεραιότητα στις πολιτιστικές ανταλλαγές και ότι θα κάνει συνομιλίες με τα ιδρύματα των πολιτικών κομμάτων, που πρόκειται να εγκατασταθούν σύντομα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν λίγες μέρες ο Φούχτελ δήλωσε ότι...«Αν αποτύχει η αποστολή μου, θα είμαι ο τελευταίος Οθωνας».