Την κατασκευή νέας περιφερειακής πάνω από την υπάρχουσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού παρουσιάζοντας το σχέδιο για την αναβάθμιση της περιφερειακής στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης. Το έργο που προβλέπει την κατασκευή ενός ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομου θα εξυπηρετεί τους οδηγούς που μετακινούνται από το βορά προς το νότο και αντίστροφα, ή από τη δυτική πλευρά της πόλης προς το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική και αντίστροφα.



Η υπερυψωμένη περιφερειακή οδό θα εκτείνεται στο τμήμα από τον κόμβο Κ5 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι τον κόμβο Κ10 στα Κωνσταντινουπολίτικα. Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα αποσυμφορηθεί το υπάρχον τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής που θα χρησιμοποιείται από όσους επιθυμούν να κινηθούν τοπικά, ανάμεσα στις διάφορες εισόδους και εξόδους κάθε περιοχής.
Η λεωφόρος θα έχει συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας με διαχωριστική μεσαία νησίδα.
Ειδικότερα, ξεκινώντας από τον κόμβο Κ5 προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα υπέργειο τμήμα της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, μήκους 650 μέτρων, και ύψους 7 μέτρων, ακριβώς πάνω από την υπάρχουσα περιφερειακή. Ο δρόμος θα συνεχίζεται στο ίδιο ύψος, παράλληλα με την περιφερειακή οδό προς την πλευρά του Σέιχ Σου μέχρι να φτάσει στο επόμενο υπέργειο τμήμα πάνω από την περιφερειακή, που θα δημιουργηθεί από τον κόμβο Κ9 με κατεύθυνση τον κόμβο Κ10, στο ύψος της Μαλακοπής και για άλλα 550 μέτρα.
Επιπλέον, σε όλο το μήκος της υπάρχουσας εσωτερικής περιφερειακής, από τον κόμβο Κ5 μέχρι τον κόμβο Κ10, θα αυξηθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας από δύο σε τρεις ανά κατεύθυνση ενώ θα δημιουργηθεί και λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Στο ύψος των δύο τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα θα δημιουργηθούν δύο ακόμη σήραγγες από όπου τα αυτοκίνητα θα κατευθύνονται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και τα υπάρχοντα τούνελ θα μονοδρομηθούν με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Πεζογέφυρες θα δημιουργηθούν και θα διαμορφωθούν στον 'Αγιο Παύλο, τα Μετέωρα, τα Πεύκα, την Τούμπα και την οδό Περραιβού.
Οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο έλαβαν σήμερα γνωμοδότηση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Το κόστος των εργασιών υπολογίζεται σε 400 με 500 εκατ. ευρώ.