Χρηματική βοήθεια από την ΕΕ, ύψους 59,5 εκατ. ευρώ, θα λάβουν τα Σκόπια. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην κατασκευή δρόμου και βιολογικού καθαρισμού. Μάλιστα, δυο ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν υποβάλει προσφορά για την κατασκευή του δρόμου. >>>

 

Από αυτά τα χρήματα, τα 45 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τμήματος του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10, και συγκεκριμένα του τμήματος Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα (βρίσκεται στο νότιο μέρος των Σκοπίων και συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα), μήκους 28 χιλιομέτρων.

Τα υπόλοιπα 14,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην πόλη Πρίλεπ.

Το κονδύλι αυτό παραχωρείται προς τα Σκόπια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της ΕΕ.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Οικονομικών της χώρας , Ζόραν Στάβρεσκι και ο διευθυντής της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, Ζαν Μαρί Σεϊλέρ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα χορηγήσει δάνειο ύψους 107 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του τμήματος αυτού του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10,ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ προς τη χώρα. Το Δημόσιο των Σκοπίων θα συμμετάσχει με ποσό έξι εκατ. ευρώ.

Για την κατασκευή του έργου αυτού υπέβαλαν προσφορές 15 ξένες εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα (εκ των οποίων 2 ελληνικές) και το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου

Οι εργασίες για την κατασκευή του τμήματος αυτού του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10 αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου έτους και να ολοκληρωθούν το 2015.