'Ολος ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί το θάνατο του μεγάλου παίχτη της Βραζιλίας Σόκρατες.>>>
Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση ανθρώπου που ενώ έζησε την απόλυτη δόξα μέσα απο το χώρο του αθλητισμού βρέθηκε στην απόλυτη κατάπτωση μπλέκοντας με ουσίες κι έχοντας τραγικό τέλος. Είναι γνωστό πως ο Σόκρατες τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα με το συκώτι του εξαιτίας του εθισμού του στο ποτό, που τον οδήγησε τελικά στο θάνατο μόλις στα πενήντα επτά του χρόνια.
Μπορεί ο Ντιέγκο Μαραντόνα να μην έχασε τη ζωή του αλλά εδώ και πολλά χρόνια παλεύει με τους εφιάλτες του, τις διαφορες ουσίες. Σήμερα βρίσκεται προπονητής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι όλοι ελπίζουνε πως θα συνεχίσει να είναι υγιής για να προσφέρει στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο Τζόρτζ Μπέστ (22 Μαΐου 1946 – 25 Νοεμβρίου 2005) ήταν Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν διάσημος όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά και για τον σπάταλο τρόπο ζωής του και τα προβλήματα με τον αλκοολισμό που οδήγησαν στον άδοξο τερματισμό της καριέρας του και τελικά τον ίδιο σε πρόωρο θάνατο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Ο Πολ Γκασκόιν είναι ένα ακόμη παράδειγμα.  Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας του αστυνομικού δελτίου στην Αγγλία ακόμη και σήμερα (43 ετών). Μπαινοβγαίνει σε κέντρα αποτοξίνωσης, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα αλκοολισμού, αλλά συνεχώς «ξανακυλάει» στις καταχρήσεις. 
Κι απο τα ελληνικά γήπεδα όμως έχουν περάσει μεγάλα ονόματα που όμως κι αυτά δεν ξέφυγαν απο τα δίχτυα του αλκοολισμού.Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Γιώργος Μύρτσος. Η νυχτερινή του ζωή είχε γίνει σύνθημα! «Μύρτσο, γερά το βράδυ στον Καρρά» φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη τη σεζόν 1992-93 για τον τερματοφύλακα της αγαπημένης ομάδας τους. Ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα πως «δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς το μπουζούκι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Φλάβιο Κονσεισάo. Αγωνίστηκε μία σεζόν στον Παναθηναϊκό (2005-06) και το τελευταίο του παιχνίδι ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στις 15 Ιανουαρίου 2006 (ήττα 3-2 στο Καραϊσκάκη). Λίγες μέρες πριν ο Βραζιλιάνος μέσος είχε «πιαστεί» σε κατάσταση μέθης για τρίτη φορά και από τη στιγμή που δεν επανόρθωσε στο ντέρμπι λύθηκε το συμβόλαιό του.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ονόματα ακόμη αλλά θα περιοριστούμε σ' αυτά γιατί το νόημα είναι ένα. Η άνοδος και η πτώση είναι πολύ εύκολη για όλους τους ανθρώπους ακόμη και γι' αυτούς που φτάνουν στο ζενιθ της επιτυχίας τους αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να τη διαχειριστουν.
Ενα άρθρο  στο "γιατρό" του ποδοσφαίρου που εμείς θα τον θυμόμαστε μόνο για τις μεγάλες επιτυχίες που πρόσφερε στην Βραζιλία, για την αγάπη του για την Ελλάδα και για τα μαθήματα ποδοσφαίρου που μας δίδαξε. Καλό ταξίδι...