Το ιστορικό Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί και έκθεση του Μακεδονικού Αγώνα, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του προεδρείου του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Είναι ο πρώτος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκε το χώρο και δέχθηκε ειδική πλακέτα από το Σύλλογο. >>>
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης περιηγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου και δήλωσε «ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος» από τα εκθέματα, τις ατμομηχανές και τα βαγόνια του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, το βαγόνι/εστιάμαξα του "Orient Express", τις εκατοντάδες φωτογραφίες, καθώς και τα εκθέματα του Μακεδονικού Αγώνα που έχουν σχέση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. 
Σχετικά με την ύπαρξη του Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε : «Τα χρωστάμε αυτά σε όλους τους Θεσσαλονικείς που αγαπούν το τρένο αλλά και στους απογόνους των συμπολιτών μας Εβραίων της Θεσσαλονίκης που στιβάχτηκαν στα τρένα της φυγής και του ολέθρου από αυτόν ακριβώς το χώρο που βρισκόμαστε τώρα με κατεύθυνση τα ναζιστικά στρατόπεδα, πριν εβδομήντα χρόνια». Και συνέχισε : «Ο χώρος και τα εκθέματα του Μουσείου είναι εκπληκτικά και χρειάζονται προστασία, ανάδειξη και προβολή. Αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για όλους και κυρίως για να μαθαίνει η νέα γενιά, οι πολυάριθμοι μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται συχνά το μουσείο και βλέπουν και ακούν για την ιστορία του σιδηροδρόμου». 
Το Μουσείο στεγάζεται στη λεγόμενη "Στρατιωτική Στάση" στην περιοχή Διαλογή του Κορδελιού και η λειτουργία του αποτελεί υπόδειγμα και προσωπικό επίτευγμα του ακούραστου ''εργάτη'' του σιδηροδρόμου Ευθύμη Κοντόπουλου, ισόβιου προέδρου του Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου. 
Ανακαινίσθηκε με προσωπικές θυσίες και δυσκολίες, λειτουργεί σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια και διαθέτει εκθέματα του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, μηχανές, υπέροχες ατμομηχανές, εξαρτήματα, εργαλεία, βαγόνια, ένα υπέροχο ανακαινισμένο κλινοθέσιο του 1945, βαγόνια σιτηρών των αρχών του 20ου αιώνα, αρχεία του σιδηροδρόμου και των εργαζομένων του, άπειρες φωτογραφίες, ενώ φιλοξενεί και έκθεση του Μακεδονικού Αγώνα. 
Το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Ε. Κοντόπουλο, ξενάγησαν στους χώρους η κα Νούλη Παπαδοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δ. Κορδελιού-Ευόσμου, ο κ. Γιάννης Τόσκας, Πολιτ. Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος στον Οργανισμό Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιάννης Σπάσος, όλοι μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.