Χειρότερα από ό,τι περίμενε είναι τα πράγματα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό ομολογεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο Βήμα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. >>>

 

«Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα φανταζόμουν. Είχα στο μυαλό μου ότι θα συναντούσα ένα κατεστημένο σε επίπεδο διοίκησης και στελεχών, ένα κατεστημένο που θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε αλλαγή. Γι’ αυτό αρχικά δεν κάναμε αλλαγές σε τέτοιο επίπεδο. Αλλά αυτό που συναντώ είναι οργισμένη αντίδραση σε κάθε πιθανότητα να θιγούν παγιωμένες καταστάσεις. Και μιλάμε για αξιοκρατικές και λογικές αλλαγές», υποστηρίζει.

Ο κ. Μπουτάρης εξακοντίζει τα βέλη του κατά του Κώστα Καραμανλή, καθώς, όταν τον ρωτούν για την αντίδραση στην κυβέρνηση, απαντά πως «υπάρχει μια λογική συσπείρωση εναντίον κάθε κυβέρνησης. Δεν φταίει, όμως, η κυβέρνηση μόνο, φταίει η κατάσταση. Και η ριζωμένη νοοτροπία ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε τα πράγματα ομαλά. Αν πάμε πίσω, θα δούμε διαρκή λάθη κυβερνήσεων. Όχι πολλά χρόνια πριν, ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε για “επανίδρυση του κράτους”. Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα, όμως, ήταν να διαλύσει κι άλλο το κράτος, να προσλάβει κι άλλους ανθρώπους, να σπαταλήσει χρήματα χωρίς αύριο...».

Κάνει… ελαφρά στροφή στο θέμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς λέει ότι «έχω πει πως σε βασικές παλιές αντιλήψεις είμαι πιο ΠαΣοΚ από το ΠαΣοΚ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λόγω αυτής της σχέσης θα παίξω ποτέ το παιχνίδι της κομματοκρατίας. Αυτό είναι κάτι που δεν περνάει καν από το μυαλό μου…».

Παραδέχεται ότι το “μαζί τα φάγαμε” ήταν “μία από τις υπερβολές του Πάγκαλου” και πως ο ίδιος περπατά ελεύθερα στους δρόμους, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως οι πολιτικοί.

Καλοβλέπει την καύση των σκουπιδιών («Στη Νίκαια της Γαλλίας, μόνο από την καύση των σκουπιδιών, ο δήμος έχει κέρδος 6,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Παράγουν ενέργεια που ηλεκτροδοτεί μεγάλο μέρος της πόλης. Με πιάνουν τα νεύρα μου πραγματικά, όταν μια πόλη που μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη να έχει αυτό το κέρδος μόνο από την καύση, χώρια η ανακύκλωση»), επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας («Αν με συμφέρει να αναθέσω την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες, απλώς θα το κάνω. Αν με συμφέρει να την αφήσω όπως είναι, θα την αφήσω. Αλλά όλο αυτό περί της “ιερότητας του Δημοσίου” μού θυμίζει μια οικονομία σοβιετικού τύπου»), αναρωτιέται αν χρειάζονται οι 1.500 υπάλληλοι στην υπηρεσία της καθαριότητας και θεωρεί πως τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη κλείνουν και για το λόγο ότι “είναι πολλά”.

Ο Μπουτάρης για τα Σκόπια

Επίσης αποκαλύπτει ότι, όταν γινόταν το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της προσπάθειας των Σκοπίων να καπηλευτούν το όνομα “Μακεδονία”, αρνήθηκε να δώσει το μπαλκόνι του γραφείου του για να τοποθετηθεί ένα πανό:

«Τότε είχα γραφεία στην Αριστοτέλους και μου ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το μπαλκόνι μου. Αρνήθηκα ασφαλώς, δεν θέλω να έχω σχέση με φανατικούς και θερμοκέφαλους. Επειδή είμαι Βλάχος, όταν ήμασταν μικροί, τη δεκαετία του ’50, άκουγα ανθρώπους από τα Σκόπια να λένε “μιλάω μακεδονίτικα”. Δεν μου έκανε εντύπωση η αξίωσή τους χρόνια μετά. Είναι ένας λαός που μεγάλωσε με την αντίληψη ότι είναι Μακεδόνες. Οχι με τη λογική “Ζήτω ο Μέγας Αλέξανδρος”, αλλά πώς να το κάνουμε, ονομάζονταν Μακεδόνες. Αλλά όλα αυτά, η κανονική προσέγγιση της αλήθειας, για χρόνια ενοχλούσαν στην Ελλάδα…», θυμάται.

Χαρακτηρίζει “αστεία” τη διαμάχη με το Θεοδωράκη και υποστηρίζει ότι “ο Μίκης, δυστυχώς, δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό”.

Όσο για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, προτείνει να κάνουν το… δικό τους πρωτάθλημα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και να αφήσουν τους υπόλοιπους, για να υπάρξει –και πάλι- ενδιαφέρον.