«Η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυνεννοησίας τους με τον Θεό - ούτε αυτός καταλαβαίνει εμάς ούτε εμείς εκείνον» Ζ. Σαραμάγκου. >>>Σήμερα, Τετάρτη στις 19:00 στο πατάρι του Ιανού, θα συναντηθεί η Λέσχη Ανάγνωσης Παγκόσμιας Πεζογραφίας για να συζητήσει πάνω στο βιβλίο με τίτλο «Κάιν» του Ζοζέ Σαραμάγκο, που αποτελεί το «κύκνειο άσμα» του μεγάλου συγγραφέα.
Ο αντάρτης «Κάιν»:
Ένας Θεός νάρκισσος, προικισμένος με μια εξαιρετικά ευέλικτη συνείδηση, που συμφωνεί μαζί του ό,τι κι αν αυτός κάνει, κι ένας πρώιμος αντάρτης, ο Κάιν, είναι οι πρωταγωνιστές του πιο απολαυστικού μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου, που έμελλε να είναι το τελευταίο του. «Η Bίβλος», ένα από τα πιο άγρια βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ και που, κατά τα λεγόμενα του ίδιου, δεν θα έπρεπε να πέφτει ποτέ στα χέρια των παιδιών, ξαναγράφτηκε από τον νομπελίστα συγγραφέα με απρόβλεπτο τέλος, δίνοντας την ευκαιρία για έναν σπαρταριστό διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου. «Θέλω να φαίνεται στα βιβλία μου πως από αυτό τον κόσμο πέρασε (ό,τι αξία κι αν έχει αυτό, σύμφωνοι;) ένας άνθρωπος που λεγόταν Ζοζέ Σαραμάγκου. Θέλω να το μαθαίνει κανείς αυτό στην ανάγνωση των βιβλίων μου - επιθυμώ η ανάγνωση των βιβλίων μου να μην είναι μερικά ακόμα μυθιστορήματα στη λογοτεχνία, αλλά ο τόπος όπου αντιλαμβάνεται κανείς το σημάδι ενός ανθρώπου», ανέφερε σε μια παλιά του συνέντευξη ο μεγάλος συγγραφέας.
Εν συνόψει η βιογραφία του.
Ο Ζοζέ ντε Σούζα Σαραμάγκου,(1922-2010),όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε από γονείς φτωχούς ακτήμονες αγρότες, στο μικρό χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας και ξεκίνησε την συγγραφική του πορεία αυτοδίδακτος. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.