Την ενθρόνιση του νέου ιεράρχη στην Εξαρχία της Ουγγαρίας, έπειτα από εκείνη ,πριν δύο εβδομάδες στην έδρα της Μητρόπολης στη Βιέννη, έκανε, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ. >>>

 

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία Σπυρίδων Γεωργιλές, ο Ούγγρος υφυπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, Λάσλο Σασφάλβι και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάνος Χόβαρι, που εκπροσωπούσαν την ουγγρική κυβέρνηση, καθώς και εκπρόσωπος του προέδρου της ,Ουγγρικής Δημοκρατίας.

Η ενθρόνιση του κ. Αρσένιου, που διαδέχεται τον πρόωρα και απροσδόκητα, εκδημήσαντα μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο οποίος θεωρείτο τις δύο τελευταίες δεκαετίες το «σύμβολο» της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη, έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον ιστορικό ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθία στο Κάστρο της Βουδαπέστης.

Ο κ. Εμμανουήλ εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του νέου Μητροπολίτη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του, ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η προσφώνηση από μέρους του ρωμαιοκαθολικού καρδινάλιου της Ουγγαρίας, Ερντο Πέτερ. Στην ενθρονιστήρια ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, εξέφρασε τις ευχαριστίες στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Βουδαπέστης, για τη φιλοξενία της τελετής στον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθία.

Παραπέμποντας στη στέρηση από τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας, του ιστορικού Ιερού, Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βουδαπέστη, ο κ. Αρσένιος τόνισε χαρακτηριστικά, πως «με πνεύμα ειρήνης, δικαιοσύνης αλλά και εκκλησιαστικής κανονικότητας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του, όχι για να τον στερήσουμε από τους αδελφούς μας, αλλά για την ανάπαυση των μακαρίων ψυχών των κτητόρων του και για τη συνέχιση της δοξολογίας του τριαδικού θεού».

Ο νέος Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης, Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος. επισήμανε κατά την ενθρόνισή του στη Βουδαπέστη το νέο κεφάλαιο, που ανοίγει στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ουγγαρίας, έπειτα από τις επισκέψεις στο Φανάρι, του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, οι οποίοι είχαν διακηρύξει την προθυμία τους να στηρίξουν τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία.

Στην τελετή ενθρόνισης, μαζί με τους ορθόδοξους ύμνους του βυζαντινού τυπικού, ακούστηκαν και οι ύμνοι του Αγίου Στεφάνου, πρώτου «αποστολικού βασιλέα» και ,εκχριστιανιστή των Μαγυάρων καθώς και του Αγίου Ιερόθεου, πρώτου Ορθόδοξου Επισκόπου της Ουγγαρίας, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό, τους ιστορικούς δεσμούς της παραδουνάβιας χώρας με την Ορθοδοξία.