Στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου θα παραμείνει κλινήρης αλλά φρουρούμενος ο ηγούμενος Εφραίμ. Έχει δηλώσει άρρωστος, με υψηλό πυρετό και απορρύθμιση σακχάρου. >>>

 

Την απόφαση, να παραμείνει στο Άγιον Όρος, φρουρούμενος, πήρε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Παπαματθαίου. Ο εισαγγελέας μετέβη στη μονή συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, Κωνσταντίνου Παπουτσή, για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το συμβούλιο εφετών. Τους συνόδευε ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε το βασικό πρόσωπο του σκανδάλου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κι έτσι αποφασίστηκε να μην μετακινηθεί.

Το –πρωτοφανές, για τα χρονικά του Αγίου Όρους- θέμα θα απασχολήσει την τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, τη Δευτέρα.

Στο θέμα παρενέβη και το Ρωσικό Ίδρυμα του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το οποίο, πριν μερικές ημέρες, μετέφερε, για προσκύνημα, στη Μόσχα, την Τίμια Ζώνη, την οποία είχε συνοδέψει, στη ρωσική πρωτεύουσα, ο ηγούμενος Εφραίμ!

Το Ίδρυμα εκφράζει “βαθιά ανησυχία” για την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που αποφάσισε την προφυλάκιση του ηγούμενου και κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Στο Ίδρυμα προεδρεύει ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και παράγοντας του Κρεμλίνου! Σε ανακοίνωση του ιδρύματος, την οποία μεταδίδουν συνεχώς όλα τα ΜΜΕ της Ρωσίας, τονίζεται ότι «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Στην υπόθεση μπλέκονται, πλέον, εκτός της Ιεράς Κοινότητας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος (είναι γνωστή η διαμάχη του Οικουμενικού με το Πατριαρχείο της Μόσχας), καθώς το Ίδρυμα ζητά από τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και τον Πατριάρχη Κύριλλο, αλλά και όλους τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, «ο οποίος υφίσταται διώξεις δυσανάλογες» της δικαστικής διαδικασίας! Ζητά, δε, από τις ελληνικές αρχές, να εγγυηθούν «αντικειμενική, απροκατάληπτη, έντιμη και δημοκρατική» δίκη, καθώς και να γίνουν σεβαστοί και οι ανθρωπιστικοί λόγοι της κλονισμένης υγείας του ηγουμένου Εφραίμ και της μοναχικής του ιδιότητας.

Μάλιστα,το γεγονός της δίωξης εμπλέκεται, στην ανακοίνωση, με την επίσκεψη Εφραίμ στη Μόσχα!

Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι «φορέας των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων του Βυζαντίου», πως Ρώσοι και Έλληνες «συνδέονται με δεσμούς πνευματικής συγγένειας», εκφράζεται ανησυχία «για τις δύσκολες καταστάσεις, που εμφανίζονται στην Ελλάδα» και καλείται ο ελληνικός λαός «να επιδείξει ενότητα ενώπιον των ταλαιπωριών και να μην επιτρέψει την αλλοίωση των πνευματικών βάσεων της ζωής της κοινωνίας».

Πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις «τόσο στη ρωσική όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία» θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή αγριότητα» την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.