Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του BBC, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα τσιπ που μιμείται τον τρόπο που οι νευρώνες του εγκεφάλου προσαρμόζονται, αντιδρώντας στην εισροή νέων πληροφοριών. 
Τέτοια τσιπ μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των τεχνητών μελών που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν απολεσθέντα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ενώ μπορεί να «ανοίξουν» τον δρόμο για τη δημιουργία συσκευών τεχνητής νοημοσύνης. 
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, καθένας εκ των οποίων δημιουργεί συνάψεις (συνδέσεις) με τους υπόλοιπους, επιτρέποντας τη ροή των πληροφοριών, σ' όλο το νευρωνικό δίκτυο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως πλαστικότητα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υποστηρίζει πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η μάθηση. 
Η ομάδα του MIT με επικεφαλής τον Δρ Τζιν-Σανγκ Πουν, κατάφερε να σχεδιάσει το ηλεκτρονικό τσιπ που προσομοιώνει την δραστηριότητα μιας εγκεφαλικής σύναψης. Η δραστηριότητα στις συνάψεις στηρίζεται στα κανάλια ιόντων που ελέγχουν την ροή των φορτισμένων ατόμων, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. 
Η ομάδα του Δρ Πουν σκοπεύει τώρα να χρησιμοποιήσει το τσιπ για να δομήσει συστήματα που θα αναπαραστήσουν συγκεκριμένες νευρολογικές λειτουργίες όπως η επεξεργασία οπτικών πληροφοριών. Φυσικά ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ ταχύτερο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που μπορεί να χρειαστεί ώρες ή και μέρες για να μιμηθεί ένα εγκεφαλικό κύκλωμα. Ωστόσο, το τσιπ μπορεί να αποδειχθεί ταχύτερο και από μια βιολογική διαδικασία, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.