Από το 66ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Ξηροκρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, ξεκίνησε επισήμως σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου η εφαρμογή του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Ανακύκλωση στα Σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάση Παππά. 
Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την υποστήριξη του προγράμματος Ανακύκλωσης με έναν Μπλε κάδο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την χρηματοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.). 
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στις τάξεις των σχολείων, με ειδικούς εκπαιδευτές, κατά την σχολική περίοδο 2011-2012. Θα πραγματοποιηθούν 300 παρουσιάσεις σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, διάρκειας μιας ώρας η καθεμιά. 
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση βρίσκεται στη δεύτερη φάση του Προγράμματος Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς και εξήγησε ότι γεωγραφικά το πρόγραμμα στα σχολεία παρακολουθεί την τοποθέτηση των κάδων και για το λόγο αυτό ξεκίνησε από την 2η δημοτική κοινότητα όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί μπλε κάδοι. 
Ανέφερε ότι στις επόμενες 20 ημέρες και εφόσον ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των κάδων στην 1η Δημοτική Κοινότητα και στην Τριανδρία θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά περίπου 2.000 μπλε κάδοι μέσα σε σημεία της πόλης, σε κεντρικές αρτηρίες και έξω από κάθε σχολείο. 
Επίσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης της Ανακύκλωσης θα χορηγούνται στους μαθητές οι χαρακτηριστικές γαλάζιες σακούλες, ενώ θα τοποθετηθούν μέσα στα σχολεία μικρότεροι κάδοι ανακύκλωσης, χωρητικότητας 240 λίτρων όπου θα συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. 
Την ικανοποίηση του για τη συνεργασία των σχολείων με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο θεμελιώδες και καθοριστικό για τις σύγχρονες πόλεις αντικείμενο της ανακύκλωσης, εξέφρασε ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρτσιώτης, σημειώνοντας επίσης ότι τα μαθήματα για την ανακύκλωση γίνονται μέσω βιωματικής μάθησης και διατηρούνται στη μνήμη των μαθητών. 
Ο στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να μεταφέρουν στη συνέχεια την εμπειρία τους στο σπίτι ώστε να εκπαιδεύσουν και τους γονείς τους, σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ζητήματα Παιδείας Αντώνης Καρούμπης. 
«Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, αλλά μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση που αρχίσαμε και που θα έχει συνέχεια. Αφού αξιολογήσουμε το πρόγραμμα, θα σκεφτούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο επιπλέον στάδιο για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον σκοπό της ανακύκλωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Καρούμπης.