Οι φήμες για ενδεχόμενο «λουκέτο» έχουν φέρει σε απόγνωση τους 120 εργαζομένους και προκάλεσαν ανησυχία σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Το δ.σ. του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αποφάσισε την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για μακροχρόνια παραχώρηση και εκμετάλλευση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας», καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη μισθώτρια εταιρία «Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ» δεν ευοδώθηκαν. Καταγγελία της μίσθωσης 
Η διοίκηση του ΙΚΑ, στην κυριότητα του οποίου περιήλθε το «Μακεδονία Πάλας» μετά την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, απάντησε με τον τρόπο αυτό στην καταγγελία από την πλευρά της μισθώτριας της σύμβασης μίσθωσης στα μέσα Οκτωβρίου, ζητώντας μείωση του ενοικίου λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Στόχος του ΙΚΑ, σύμφωνα με στελέχη του ιδρύματος, είναι η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου από τους πρώτους μήνες του 2012, καθώς και η συνέχιση είσπραξης του ενοικίου, που ανερχόταν σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ομίλου «Ν. Δασκαλαντωνάκη», με τον οποίο επικοινώνησε ο «Α», πρόθεσή τους είναι να μην κλείσει το ξενοδοχείο και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την ομαλή συνέχιση ή μετάβαση του ξενοδοχείου σε νέα εταιρία. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, το ΙΚΑ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ομίλου για μείωση του μισθώματος. 
Οι 120 εργαζόμενοι 
Ανάστατοι είναι τις τελευταίες ημέρες οι 120 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, οι οποίοι, σύμφωνα με εκπροσώπους των σωματείων επισιτισμού και ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι απλήρωτοι από 1 έως 3 μήνες. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ, ενώ χτες έγινε συνάντηση του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων με εργαζομένους στο χώρο του ξενοδοχείου. 
«Εμείς ζητάμε να μην κλείσει το ξενοδοχείο, να σταματήσουν οι απολύσεις και να γίνει προσπάθεια, ώστε, όποιος κι αν είναι ο νέος ενοικιαστής, να αναλαμβάνει ρητά την υποχρέωση να επαναπροσλάβει όλο το προσωπικό», τόνισε ο Μιχάλης Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. 
«Πρέπει να καταβληθούν στους εργαζομένους τα μηνιάτικα που τους οφείλονται και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Γιώργος Τσιαμπούκης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. 
Σύμφωνα με συνδικαλιστές, παλαιότερα το ξενοδοχείο απασχολούσε περίπου 240 άτομα προσωπικό και σήμερα 120, εκ των οποίων οι 93 με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. 
Ο διαγωνισμός 
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την προκήρυξη που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, θα αναζητείται κατ' αρχάς σύμβουλος, που θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το «Μακεδονία Πάλας». Η μισθώτρια εταιρία θεωρεί ότι στα τέλη του έτους λήγει η 15χρονη μίσθωση του κτιρίου, που είχε δυνατότητα τριετούς παράτασης. 
Σε κρίση ο κλάδος. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος. 
«Φέτος, παρά την αύξηση που καταγράφεται στο οκτάμηνο κατά 5% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, έχουμε, λόγω της καταβαράθρωσης των τιμών, σημαντική μείωση του τζίρου. Μάλιστα, η αύξηση των διανυκτερεύσεων σημαίνει αύξηση του κόστους λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ εσόδων - εξόδων». 
Οπως επισημαίνει ο κ. Θωμόπουλος, κατά την τελευταία δεκαετία η αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων, που έφτασαν στις 80 εντός της πόλης και στις 130 στο νομό, δε συνοδεύτηκε από ανάλογη αύξηση της κίνησης, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έντονος ανταγωνισμός μείωσης των τιμών σε βάρος των ίδιων των επιχειρήσεων.