“Δέκα βήματα στην άμμο” λεγόταν, παλιά, μια ταβέρνα, στην περιοχή Ιταλίας, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήγαινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι άλλοι σύντροφοί του, τη δεκαετία του ‘80, επειδή η ταβέρνα ήταν στέκι φοιτητικό, είχε και ορχήστρα κι έπαιζε τραγούδια επαναστατικά: Θεοδωράκη, Λοΐζο, Ξαρχάκο της πρώτης εποχής… Το βράδυ, στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκε εκείνη την ταβέρνα.

 

Δεν άρχισε, βέβαια, να τραγουδά το “Του ΄παν θα βάλει το χακί”, που ήταν από τα αγαπημένα της παρέας του ‘80 και που σείονταν η ταβέρνα όποτε το τραγουδούσε η ορχήστρα. Αλλά μίλησε για “δέκα αναγκαία βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση”. Αυτά ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ως πρώτο ανάφερε την επιβεβαίωση προς τους θεσμικούς εταίρους και συνομιλητές της χώρας, ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως όλα όσα πρέπει για να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός θα στείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του και εγώ στους δικούς μου για να αποτυπωθεί ο πλαίσιο το οποίο κινείται όχι η κυβέρνηση αλλά η χώρα, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Το δεύτερο βήμα που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ήταν η επίσημη ανακοίνωση ότι η χώρα δεν προχωρά στη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε, τρίτον, ότι το μήνυμα από τη διαφαινόμενη διαμόρφωση συναίνεσης που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό είναι μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στις Κάννες με την θέση ότι αν εξασφαλισθεί η συναίνεση, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος περιττεύει και τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν παρών (με την έννοια) ότι όλοι απευθύνονταν στη χώρα, δηλαδή στην πλειοψηφία και στην αντιπολίτευση, διότι θεωρούν και δίκαιο και αναντίστοιχο να μην έχουμε στην Ελλάδα τη συναίνεση που έχουν κατακτήσει στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Γύρω από την πολιτική θέση ότι αποδεχόμαστε όλοι να στηρίξουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, η χώρα μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα εκτελέσει αυτή την αποστολή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ως τέταρτο σημείο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το κλίμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, πέμπτον, αύριο το βράδυ προς την κυβέρνηση δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα που έχουν δημιουργηθεί και αφού αρχίσουν οι διαβουλεύσεις, ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

Θέλουμε να έλθουν κι άλλοι να μοιραστούμε αυτό το βάρος, αλλά η χώρα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να κινηθούν και οι διαδικασίες της συναίνεσης και της έγκυρης εκπροσώπησης της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ως έκτο βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε την όσο τον δυνατόν ταχύτερα και πάντως πριν τις 15 Δεκεμβρίου, εκταμίευση της 6ης δόσης του αρχικού δανείου των 110 δισ., που είναι 8 δισ. απολύτως αναγκαία για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

Το έβδομο βήμα που ανέφερε ο αντιπρόεδρος ήταν η έναρξη αν είναι δυνατόν και αύριο της διαδικασίας οριστικής διαμόρφωσης του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που πρέπει να έλθει στη Βουλή και να υπερψηφιστεί, τώρα που υπάρχουν δυνατότητες από 180 βουλευτές.

Η διαμόρφωση του νομικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μείωση του χρέους, είναι το όγδοο σημείο που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών πριν το τέλος του 2011 και οι διαδικασίες για το νέο PSI στις αρχές του 2012 αποτελεί το ένατο βήμα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι τελικά διαμορφώνεται ένα πακέτο ύψους 465 δισεκατομμυρίων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Δέκατο σημείο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι αυτό το πακέτο πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Αυτό το πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο που καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αρνηθεί, είναι ο οδικός χάρτης και η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται μια κατάσταση εθνικής ανάγκης υπό τους δυσμενέστερους πολιτικούς και οικονομικούς όρους, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει, αυτός είναι ο συμφωνημένος δρόμος που εφόσον είμαστε σοβαροί και εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας, οδηγεί την χώρα στο ξέφωτο.