Τα προβλήματα του Τύπου της Θεσσαλονίκης έθεσε, στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, Μάκης Βοϊτσίδης. “Πρόβλημα που ξεπερνά τα στενά επαγγελματικά όρια”, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο, ο κ. Βοϊτσίδης. >>>

 

Όπως ανακοίνωσε, “οι εργαζόμενοι στη ‘Μακεδονία’, τη ‘Θεσσαλονίκη’ και τα ‘Σπορ του Βορρά’, έχουν να πληρωθούν για περισσότερους από τρεισήμισι μήνες. Εδώ και 21 μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Γι αυτό δεν υπάρχουν οι εφημερίδες στα περίπτερα. Δεν είναι η θέληση των εργαζομένων σε αυτήν την επιχείρηση κάτι τέτοιο”, είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ είπε πως στον Αγγελιοφόρο είχαμε “δραματική μείωση του δημοσιογραφικού προσωπικού. Απελύθησαν δημοσιογράφοι που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του δυναμικού”.

Χαρακτήρισε “πρόβλημα και της κοινωνίας” την κατάσταση.

Τι θα γίνει με τα Δημοτικά ΜΜΕ

Στα θέματα των Δημοτικών ΜΜΕ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όταν πήρε το λόγο.

“Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με μέσα ανύπαρκτα, χωρίς απώλειες προσωπικού”, είπε για την ΔΕΠΘΕ. Πρόσθεσε πως “πρέπει η Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο να είναι όργανο των πολιτών και όχι του δημάρχου. Αποφεύγω οποιανδήποτε εμφάνιση”, παραδέχτηκε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως “Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι ένα μέσον που τα μεγάλα κοινωνικά θέματα μπορούν να περνάνε απόψεις. αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ποιές απόψεις θα περνάνε”. Και κατέληξε:

“Η δημοτική τηλεόραση, παρότι έχει μειωμένο προϋπολογισμό, θα παραμείνει και θα βελτιωθεί”.

Οι απόψεις της αντιπολίτευσης

Με… ονόματα μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συμμαχία”, Σωτήρης Ζαργιανόπουλος: “Να μιλήσουμε, πέραν των ιστορικών εφημερίδων, για ποιους ανθρώπους μιλάμε. Αγγελιοφόρος είναι Μπακατσέλος, Λαμπράκης, Μπόμπολας. Αυτοί μπορεί να θέλουν να τις συγχωνεύσουν, Μακεδονία και Αγγελιοφόρο, όπως ακούγεται. Αυτοί θα βγούνε κερδισμένοι από την κρίση. Και να μην πάμε στη Μακεδονία, γιατί δεν ξέρουμε καν τους ιδιοκτήτες. Κυβερνάει σήμερα κάποιος Ρήγας, που κανένας δεν τον ξέρει. Είναι η Ζίλκα, εταιρία όπλων. Αυτοί είναι”, τόνισε.

“Το έλλειμμα στην ενημέρωση στην πόλη μπορεί να εξελιχθεί σε έλλειμμα Δημοκρατίας”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρήστος Μάτης –που είναι και δημοσιογράφος. Και πρόσθεσε: “Η συμπαράσταση είναι κάτι που μπορούμε να λέμε ανέξοδα. Θα πρότεινα να κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην πόλη, για τα ΜΜΕ, την ενημέρωση και την κυκλοφορία των εφημερίδων –και όχι μόνον στην πόλη. Τα δημοτικά ΜΜΕ σε λίγο μπορεί να είναι ο μοναδικός παράγοντας στην πόλη”, κατέληξε.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στ. Παπαθεμελής, τόνισε πως “και οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης είναι θύματα των γενικότερων επιλογών και πολιτικής που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Είναι μία πολιτική που οδηγεί σε κατώτερο βιοτικό επίπεδο και λιγότερη Δημοκρατία. Τι πρόκειται να γίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε, εδώ, εμείς οι δυστυχείς; Αφού αυτές οι πολιτικές επιλογές καταστρέφουν και το κράτος και τις επιχειρήσεις… Οι πρώτες επιχειρήσεις που δέχονται τα πλήγματα αυτών των επιλογών είναι οι εκδοτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν συμπράξει στην εμπέδωση αυτού του κλίματος”, παρατήρησε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, θύμισε ότι Ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Γκιουλέκας, με την ιδιότητα του βουλευτή, αλλά και του δημοσιογράφου, έχει κυκλοφορήσει σχετικό δελτίο Τύπου, με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή του και τη σύμφωνη γνώμη του για κάθε προσπάθεια.

Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ζήτησε “η κάθε είδους εργοδοσία να δείξει ευαισθησία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους”, τόνισε.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, ζήτησε  αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου να συνταχθεί με την ΕΣΗΕΜ-Θ, ια να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των εφημερίδων.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος. Υπογράμμισε ότι “οι δημοσιογράφοι, στην παρουσία μου στα κοινά, ήταν πάντα εκεί. Δε θυμάμαι ποτέ να υπήρξε εχθρικό ρεπορτάζ για αγώνες εργαζομένων. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πάσχουν, αλλά οι επιχειρηματίες είναι… πολύ ανθηροί. Διατυπώνουμε τη συμπαράστασή μας και την απαίτηση να διατηρηθεί εν ζωή η ιστορική εφημερίδα ‘Μακεδονία’, που συμβάδισε με τις εξελίξεις της νεότερης ιστορίας της χώρας. Να ζητήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο να συμπαρίσταται σε κάθε δίκαιο αίτημα της ΕΣΗΕΜ-Θ”, πρότεινε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της “Μακεδονίας”, της “Θεσσαλονίκης”, των “Σπορ του Βορρά” και του “Αγγελιοφόρου”.