Εφέτος, η ιστορική εφημερίδα “Μακεδονία” συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Μιας ζωής, που έχει διακοπεί εδώ και μέρες, εξαιτίας, πρώτα των συνεχών λαθών της εργοδοσίας κι έπειτα, μοιραία, από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων. Μια επίσχεση που αποφασίστηκε όταν οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι επί 100 ημέρες… Τυχαίο; Δεν το νομίζω… >>>

 

Η επανέκδοση της εφημερίδας “Μακεδονία” (και της “Θεσσαλονίκης”) σφραγίστηκε από συνεχή λάθη της εργοδοσίας. Λάθος οι συνεχείς προσλήψεις (κι ας ήμουν κι εγώ… μία από αυτές), λάθος το κλείσιμο του “Ελληνικού Βορρά”, που είχε ένα μικρό –αλλά ιδιαίτερο και προσωπικό- κοινό, λάθος (πολύ μεγαλύτερο) το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της “Θεσσαλονίκης”. Λάθος η επανέκδοσή της για προεκλογικούς σκοπούς. Λάθος, ακόμη μεγαλύτερο, η αδιαφορία της εργοδοσίας στις συνεχείς προτάσεις του ελάχιστου προσωπικού της ιστοσελίδας www.makthes.gr

Πέρα από αυτά τα οργανωτικά λάθη, πολλά ήταν και τα διαχειριστικά. Συνεχείς αλλαγές διευθυντών, επιλογές με άγνωστα κριτήρια, διαφημιστικές και εμπορικές κινήσεις που θύμιζαν δεκαετία του … 80 –κι όχι 2010…

Έγιναν κι άλλα λάθη, από άλλες πλευρές, τα οποία θα τα συζητήσουμε κατά το Μάιο. Σταματώ εδώ, γιατί σημασία έχει το σήμερα.

Σήμερα, οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος, που εργάζονται στη “Μακεδονία”, είναι αιχμάλωτοι. Δεν είναι εργαζόμενοι, αφού δεν πληρώνονται για την εργασία τους. Δεν είναι απολυμένοι, αφού κανείς δεν τους απέλυσε. Δεν είναι συμμέτοχοι μιας επιχειρηματικής προσπάθειας, αφού κανείς δεν τους ενημερώνει για το παραμικρό.

Περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα κι είναι έτοιμοι να συζητήσουν, καλή τη πίστη, με την εργοδοσία, για το μέλλον τους και το μέλλον της επιχείρησης. Όμως, δεν υπάρχει κανείς απέναντί τους.

Είναι καιρός κάποιος να τους ελευθερώσει…

Υ.Γ. Αύριο, στις 11 το πρωί, η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει καλέσει σε εργασιακή συνέλευση, στα γραφεία της (Στρ. Καλλάρη 5).


Οι φωτογραφίες είναι από την κινητοποίηση εργαζόμενων στη Μακεδονία, έξω από το κινηματοθέατρο Ολύμπιον, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μερίδα των εργαζομένων στη “Μακεδονία” δημιούργησαν το δικό τους blog. Διαβάστε το με κλικ εδώ.