Φέτος δεν είχαμε ούτε επισήμους –ας είναι καλά η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός- ούτε διαμαρτυρίες –κι ας ήταν σε εξέλιξη πορεία, την ώρα των εγκαινίων του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το θέμα των ημερών (η κρίση, η ψήφος, το μεσοπρόθεσμο, το “κούρεμα”) κυριάρχησε σε πηγαδάκια και ομιλίες, όμως >>>

το Φεστιβάλ ξεκίνησε το ταξίδι του ήρεμα και με μοναδικό κοινό, πλέον, το πραγματικό του: Τους σινεφίλ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Ολύμπιον.

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί έξω από την αίθουσα αλλά και πολλοί μέσα στην αίθουσα θα αναρωτιούνται τι μπορεί να χρειάζεται ένα φεστιβάλ. Στα 52 χρόνια ζωής του, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει κερδίσει την διεθνή αποδοχή του κοινού και ιδιαίτερα σήμερα δεν πρέπει να κάνει καμία έκπτωση. Η ψυχαγωγία είναι ανάγκη γιατί μόνον έτσι ο κόσμος μπορεί να σκεφτεί καθαρότερα και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα».

Στους ίδιους τόνους, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί ο πολιτισμός σε τόσο δύσκολους καιρούς και ανακοίνωσε την δημιουργία Ταινιοθήκης στην Θεσσαλονίκη αλλά και διεύρυνσης του προγράμματος του Φεστιβάλ με δρώμενα όλον τον χρόνο.

Απολαυστικός ο Alexander Pane ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης που με την ταινία του “Οι Απόγονοι” ξεκίνησε και επίσημα το Φεστιβάλ. Ο Pane -με σπαστά ελληνικά- θυμήθηκε πόσο τον στήριξε το Φεστιβάλ στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα και τώρα ανταποδίδει:  «Ήρθα για το φεστιβάλ που επί τόσα χρόνια με στηρίζει και τώρα χρειάστηκε την στήριξή μου», είπε και… σύστησε στο κοινό τα δεκατρία του ξαδέρφια που βρισκόταν στην αίθουσα ταξιδεύοντας από Αθήνα και Αίγιο για να τον στηρίξουν.

Η προβολή που ακολούθησε επιβεβαίωσε τις διθυραμβικές κριτικές του διεθνούς τύπου για το τελευταίο εγχείρημα του Pane, με έναν πραγματικά συγκλονιστικό George Clooney ίσως στον καλύτερο μέχρι στιγμής ρόλο της καριέρας του.