Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο 27 προγράμματα απασχόλησης στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, όπως είπε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.>>>Μέχρι τέλος της εβδομάδας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στο σχετικό διαδικτυακό τόπο (www.step. gov.gr) ώστε να μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά.
Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες θα λειτουργεί και το Συμβουλευτικό κέντρο που θα δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις για τα προγράμματα κατάρτισης.
Ο κ. Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προγράμματα απασχόλησης, έκανε λόγο για «εκρηκτικό πρόβλημα που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας αλλά που δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης».
«Τα 27 προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 310.000 άτομα», υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στις νέες γενιές, ηλικίας 15-24 ετών, που, όπως είπε, φτάνει στο 43%.
Μίλησε ακόμα για οριακή μείωση στους επιδοτούμενους ανέργους, ενώ σημείωσε ότι τα 36 προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη περίοδο βοήθησαν μεν να υπάρξει συγκράτηση της ανεργίας όχι όμως αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Αν δεν τα είχαμε αυτά τα προγράμματα θα είχαν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας κατά 4 με 5 μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ακόμα ότι την ευθύνη επιλογής προσώπων και εποπτείας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα έχει το ΑΣΕΠ, θα αφορά την κάλυψη 57.000 θέσεων με πεντάμηνη απασχόληση.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από Ανατολική Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτά όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα αρχίζει άμεσα η υλοποίηση άλλων δύο προγραμμάτων που αφορούν πτυχιούχους ανέργους μέχρι 35 ετών ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες ξεκινά και το πρόγραμμα απασχόλησης στις επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55- 65 ετών.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας τόσο στα προγράμματα κατάρτισης όσο και στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για παιδιά ανέργων.
«Όπως σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2000 πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακά», σημείωσε.
Ο κ Κουτρουμάνης ανέφερε ότι όλα τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι διασφαλισμένα και για τα επόμενα χρόνια με σταθερή χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση που θα προβλέπει πλήρη υγειονομική κάλυψη και για το 2012 σε εργαζόμενους που έχουν λίγο χρόνο εργασίας και δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.
Παράλληλα, όπως είπε θα γίνουν διευκολύνσεις μετά από συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών ώστε να υπάρξει παράταση για αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε ανέργους.