Το είδαμε κι αυτό, 28 χρόνια μετά τη νύχτα του Πολυτεχνείου: Η αστυνομία εισέβαλε στο ΑΠΘ. Μια διμοιρία των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια πετροπόλεμου κουκουλοφόρων – αστυνομικών, πέρασε την περίφραξη του πανεπιστημίου, στο χώρο δίπλα από την αίθουσα Τελετών και >>>

μπήκε στον προαύλιο χώρο, όπου προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

Ήταν μια ιστορική, αλλά και δραματική στιγμή κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το ζήσαμε κι αυτό στα χρόνια της Τρόικας…

Τα επεισόδια, που “έστρωσαν το χαλί” στα ΜΑΤ, άρχισαν με το που έφθασε το μπλοκ των, περίπου 250, αντιεξουσιαστών, στους χώρους του ΑΠΘ. Νωρίτερα, οι άλλες πορείες, είχαν καταλήξει χωρίς πρόβλημα.

Με το που έφθασαν οι κουκουλοφόροι στον πεζόδρομο της Μελενίκου, μια ομάδα από αυτούς μπήκε στο παρκάκι με το τμήμα των Βυζαντινών Τειχών, δίπλα από το κτίριο της ΕΥΑΘ και άρχισε να γκρεμίζει τα τείχη, για να μαζέψει “πολεμοφόδια”! Έκπληκτοι οι περίοικοι, αλλά και οι τηλεθεατές της TV100 που ήταν το μοναδικό κανάλι το οποίο μετέδιδε απευθείας εικόνα, έβλεπαν τους αντιεξουσιαστές να σπάνε κομμάτια από τα βυζαντινά τείχη και να γεμίζουν τσέπες και σακκίδια…

Λίγο αργότερα, οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου όπου έκαναν ντου εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Εθνικής Αμύνης, με πέτρες και μολότοφ. Εκείνοι απάντησαν με έφοδο και τους απώθησαν. Μάλιστα, έκαναν μία προσαγωγή.

Το παιχνιδάκι αυτό συνεχιζόταν επί ώρα, έως ότου άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο χώρο του εργοταξίου του μετρό, στο ύψος της βιβλιοθήκης, πυρπόλησε παράπηγμα της εταιρίας και ξήλωσε τις σιδερένιες καγκελόπορτες της περίφραξης για να κατασκευάσει οδοφράγματα. Από εκεί συνέχισε τις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, τα οποία, αρχικά, παρακολουθούσαν από μακριά.

Μετά από συνεχείς επιθέσεις των αντιεξουσιαστών, τα ΜΑΤ έκαναν έφοδο και μπήκαν, αρχικά, ως και πέντε μέτρα μέσα από τον περίβολο. Υποχώρησαν, ανασυντάχθηκαν κι όταν δέχτηκαν νέα βροχή από πέτρες και δύο μολότοφ, με νέα έφοδο μπήκαν για τα καλά στην περίβολο και προχώρησαν σε άλλες δύο προσαγωγές.

Αρκετοί από τους αντιεξουσιαστές βρήκαν καταφύγιο στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου εκείνη την ώρα μόλις είχε αρχίσει η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου και του Χ. Θηβαίου, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού του ΑΠΘ. Ακολούθησε κομφούζιο, η συναυλία διακόπηκε (είχε διακοπεί κι άλλες δύο φορές από φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα) κι ο πρύτανης του ΑΠΘ βγήκε έξω για να μεσολαβήσει στους αστυνομικούς.

Ο κ. Μυλόπουλος ζήτησε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποχωρήσουν και, λίγη ώρα αργότερα, τα πνεύματα ηρεμούσαν. Μάλιστα, μπλοκ φοιτητών βγήκε μαζικά, από την αίθουσα Τελετών, στην Εγνατία οδό, με σκοπό να πραγματοποιήσει πορεία, έτσι ώστε να σταματήσει ο πετροπόλεμος από τους αντιεξουσιαστές και οι εισβολές στο ΑΠΘ από τα ΜΑΤ.

Όλη αυτή η ιστορία διήρκεσε από τις 8 το βράδυ ως τις 9.30, όταν και σταμάτησαν οι αψιμαχίες… Το κακό, όμως, είχε γίνει. Η αστυνομία είχε “πατήσει” έστω και τον περίβολο, στηριζόμενη, φυσικά, στο νέο νόμο περί Παιδείας, που καταλύει το Άσυλο, οι αντιεξουσιαστές είχαν καταστρέψει ακόμη και τμήμα των Βυζαντινών Τειχών, η γειτονιά της Μελενίκου είχε αναστατωθεί και πάλι, η αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν θεόκλειστη μέρα εργάσιμη, καταμεσίς της οικονομικής κρίσης…