Όλο και γίνονται περισσότεροι αυτοί που διαμαρτύρονται, τούτη την ώρα, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελείται η Επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της τριπλής γιορτής της πόλης: Της γιορτής του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης το ‘12 και του έπους του ΄40.

 

Όσοι πολιτικοί –ανεξαρτήτως κόμματος- πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Δοξολογία, δέχονται τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Στόχος τους, πάντως, είναι, κυρίως, ο πρωθυοπυργός και το ΠΑΣΟΚ. “Γιωργάκη Τώρα, Άλλαξε Καριέρα, στη Νέα Υόρκη Ζητάνε Καινούργια Καμαριέρα” και “Το ΠΑΣΟΚ Είναι Εδώ να Ληστεύει το Λαό”, είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούγονται.

Τα περισσότερα λεκτικά πυρά συγκέντρωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. “Προδότη, μας έκλεισες τα σπίτια”, του φώναζαν όταν εκείνος βγήκε από ένα αυτοκίνητο Μίνι Κούπερ, για να πάει στην εκκλησία (οι υπουργικές Μερσεντές ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν, επειδή “δίνουν στόχο”).

Από τις αποδοκιμασίες δε γλίτωσαν ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπουτάρη, για τη στάση τους στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι “η στάση τους ήταν ‘και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ’”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Πρώτοι έφθασαν στο σημείο εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, για το οποίο δεν υπάρχουν, πλέον, κονδύλια. Λίγο αργότερα έφθασαν στο σημείο και οι συμβασιούχοι του δήμου, με… λεωφορείο! Και η προσέλευση διαμαρτυρόμενων συνεχίζεται. Μάλιστα, σε όλα αυτά συμμετέχουν και απλοί πολίτες, οι οποίοι είδαν τη διαμαρτυρία, ενημερώθηκαν για τα αιτήματα των εργαζομένων και τάχθηκαν στο πλευρό τους.

Η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στο σημείο είναι ισχυρή, αλλά κινείται διακριτικά. Έχει περιορίσει τους διαμαρτυρόμενους πίσω από τα κιγκλιδώματα, στο απέναντι, από τον Ιερό Ναό, πεζοδρόμιο. Δεν έχει περιορίσει, όμως, τις φωνές τους…

Χ.Α.