ngbi500_201109_01Μόλις 2 στους 100 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να προσλάβουν κάποιον νέο υπάλληλο! Αντίθετα, ένας στους… τρεις (δηλαδή 33 στους 100) δηλώνει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις!

 

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, τόσο για το μέλλον της δραστηριότητάς τους όσο και ευρύτερα για την οικονομία. Αυτή είναι η “ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη” του πρωθυπουργού, όπως την καταγράφει για το Σεπτέμβριο του 2011 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Σημείωσε μάλιστα νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε στο -50, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009. Η ανασφάλεια των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων εντείνεται, καθώς το 59% απαντά ότι η υφιστάμενη κατάστασή του είναι κακή, έναντι 54% τον Αύγουστο.

ngbi500_201109_02

Απαισιοδοξία αναδύεται και από τις προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο, καθώς μόνο το 7% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Σταθερά αρνητικές είναι οι απαντήσεις για το ζήτημα της απασχόλησης, καθώς το 1/3 δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ σχεδόν αμελητέα (2%) είναι η πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων.

Έκπληξη τέλος αποτελεί το γεγονός πως αρκετά αρνητικές απαντήσεις αρχίζουν να καταγράφουν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες μέχρι πρότινος έδειχναν να ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.