gruevski_02Δεν του άρεσαν του Νίκολα Γκρούεφσκι, τα όσα επισημαίνει ο Επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στα Σκόπια και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, στην ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν.

 

«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε και με το χέρι στην καρδιά να του διαμηνύσω ότι η στρατηγική των υπερβολών για ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, σε συνάρτηση με το δήθεν πρόβλημα για την ελευθερία της έκφρασης και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν πρόκειται να αυξήσουν τις πιέσεις προς εμάς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε επίσης ότι η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά στην επίλυση του βασικού «εμποδίου» για την ενταξιακή πορεία της χώρας, το οποίο όπως ισχυρίστηκε, «είναι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα» της χώρας.

Σχολίασε ακόμη επικριτικά το γεγονός ότι στην έκθεση της Επιτροπής για τα Σκόπια δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για "γλώσσες" κι "εθνότητες".

Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της γειτονικής χώρας.