ilektronika_aporrimmata_02Πρόταση για αυστηρότερους κανόνες στη συλλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές υπερψήφισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία για την Έκθεση Florenz, που ζητά υψηλότερους στόχους περισυλλογής καθώς και διεύρυνση του φάσματος των προς διαχείριση ηλεκτρικών αποβλήτων, ενώ κλείνει και τα νομικά  κενά για τα απόβλητα που στέλνονται σε μη ανεπτυγμένες χώρες.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ήταν ο εισηγητής της ομάδας των Πράσινων στις σχετικές συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, και είχε καταθέσει σειρά τροπολογιών που έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο. Σε γραπτή δήλωσή του για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αμέσως μετά την ψηφοφορία, τόνισε:

«Το 2016, θα πρέπει να περισυλλέγεται σε ετήσια βάση τουλάχιστον 85% αυτών των αποβλήτων, και να υφίσταται στο σύνολό του ορθή διαχείριση.  Η απόφαση αυτή αποτελεί ηχηρό «όχι» στην προσπάθεια του Συμβουλίου Υπουργών να χαμηλώσουν σημαντικά τους στόχους περισυλλογής».

Θέληση της επιτροπής είναι τα καταστήματα λιανικής να δέχονται υποχρεωτικά πίσω απόβλητα πολύ μικρών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και λάμπες φωτισμού, ακόμη και χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να αγοράσει κάποια νέα συσκευή. Η Ε.Ε. ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το ποσοστό των μικρών συσκευών που καταλήγει στα κοινά απορρίμματα.

«Είναι σημαντικό ότι οι νέοι κανόνες καταργούν και τις παράνομες εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυνατότητα εξαγωγής θα υπάρχει μόνο για εξοπλισμό που έχει πιστοποιηθεί ως πλήρως λειτουργικός και αποστέλλεται με τους κανονικούς εμπορικούς διαύλους. Είναι πια υπερώριμο αίτημα, να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τις αναπτυσσόμενες χώρες ως χωματερή για τα βλαβερά μας απόβλητα», τονίζει ο κ. Τρεμόπουλος.