Με τα λόγια του… πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχολίασε το “κούρεμα” ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δράσης για τη Θεσσαλονίκη”, Κώστας Γκιουλέκας. Τι είχε πει ο πρωθυπουργός; Ορίστε:

 

«Η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα τεράστιο λάθος, το οποίο θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία και το οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος για την χώρα. Το κούρεμα του χρέους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Αυτά είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Le Monde”, τον Μάρτιο του 2011. Αυτά θύμισε ο κ. Γκιουλέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Και δεν ήταν μόνον ο κ. Παπανδρέου. Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αφόριζαν την αναδιάρθρωση, δηλαδή το κούρεμα του χρέους, και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης, μόλις λίγους μήνες πριν.

“Σήμερα, σύσσωμη η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την απόφαση “κουρέματος” του ελληνικού χρέους κατά 50%. “Κούρεμα” το οποίο στοχεύει στο να μειώσει το χρέος το 2020 στο βιώσιμο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν δηλαδή το επίπεδο του χρέους το 2009. Οι θυσίες που κλήθηκαν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες πήγαν χαμένες και σήμερα η κυβέρνηση προαναγγέλλει μία δεκαετία σκληρής λιτότητας ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε το 2020 στο επίπεδο που βρισκόταν το χρέος πριν δύο χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται ώστε να δει ολόκληρη τη συμφωνία, γιατί, όπως είπε και ο Πρόεδρός της παράταξης Αντώνης Σαμαράς, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”, συμπλήρωσε ο Κ.Γκιουλέκας.

Ο βουλευτής επισήμανε το μέρος της συμφωνίας για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της τρόικας, γεγονός που μπορεί να σημάνει, όπως είπε, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, το μέλλον των οποίων, όπως τόνισε, κρίνεται αβέβαιο.

Για τον κ. Γκιουλέκα “η απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Αφού βούλιαξαν τη χώρα και έπνιξαν τους πολίτες με φόρους δηλώνουν σήμερα πως με την απόφαση της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή με σημαντικές προοπτικές”.